Ingen ende på anbuds-lovbrudd

Fredrikstad kommune klarer ikke å få slutt på lovbruddene i innkjøpsavdelingen sin, som stadig bryter frister.

Rådhuset i Fredrikstad

Mangel på ressurser i innkjøpsavdelingen gjør at Fredrikstad kommune fortsetter å bryte loven, når det gjelder innkjøp.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ingen vet hvor mye penger kommunen taper på lovbruddene i innkjøpsavdelingen.

- Vi har ikke ressurser til å gjennomgå alt så nøye som vi vil, og kan derfor ikke være sikre på at vi får de beste prisene. Om vi betaler for mye for varer og tjenester er vi svært opptatt av i organisasjonen, sier økonomisjef Anne Skau.

Haster

Fristbrudd og forsinkelser i innkjøpsavdelingen har pågått lenge, og rådmannen understreker nå problemet på nytt i sin orientering til bystyrets oktobermøte.

Det begynner å haste med å få slutt på lovbruddene.

- Presset har økt, fordi det er sterkere fokus på kommunens rutiner innen anbud og innkjøp. I tillegg øker saksmengden hele tiden, fordi vi er en kommune i vekst. Vi får også stadig fler og kompliserte regelverk å følge, slik at hver sak krever større ressurser, forteller Skau.

Alvorlige lovbrudd

Kommunen er tvunget til å bruke penger til lovpålagte tjenester først. I alle sektorer må disse budsjettpostene være dekket inn før man kan gi penger til andre formål.

- Er det mindre dramatisk og straffbart å bryte loven innen anbud og innkjøp - enn for eksempel innen barnevern?

- Nei. Det er det absolutt ikke, svarer økonomisjefen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta vil hente Tommy Kristiansen

    Stavanger Oilers-spiller Tommy Kristiansen kan være på vei hjem til Sarpsborg etter årets sesong. Styreleder Ole Christian Vatvedt i Sparta bekrefter overfor Dagsavisen at Kristiansens navn har blitt diskutert. – Hjemvendte sønner er alltid interessant, men han har ikke fått noe konkret tilbud. Det må evalueres litt først, sier han.

    Tommy Kristiansen
    Foto: Marit Sofie Strand / NRK