NRK Meny
Normal

Ingen ende på anbuds-lovbrudd

Fredrikstad kommune klarer ikke å få slutt på lovbruddene i innkjøpsavdelingen sin, som stadig bryter frister.

Rådhuset i Fredrikstad

Mangel på ressurser i innkjøpsavdelingen gjør at Fredrikstad kommune fortsetter å bryte loven, når det gjelder innkjøp.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ingen vet hvor mye penger kommunen taper på lovbruddene i innkjøpsavdelingen.

- Vi har ikke ressurser til å gjennomgå alt så nøye som vi vil, og kan derfor ikke være sikre på at vi får de beste prisene. Om vi betaler for mye for varer og tjenester er vi svært opptatt av i organisasjonen, sier økonomisjef Anne Skau.

Haster

Fristbrudd og forsinkelser i innkjøpsavdelingen har pågått lenge, og rådmannen understreker nå problemet på nytt i sin orientering til bystyrets oktobermøte.

Det begynner å haste med å få slutt på lovbruddene.

- Presset har økt, fordi det er sterkere fokus på kommunens rutiner innen anbud og innkjøp. I tillegg øker saksmengden hele tiden, fordi vi er en kommune i vekst. Vi får også stadig fler og kompliserte regelverk å følge, slik at hver sak krever større ressurser, forteller Skau.

Alvorlige lovbrudd

Kommunen er tvunget til å bruke penger til lovpålagte tjenester først. I alle sektorer må disse budsjettpostene være dekket inn før man kan gi penger til andre formål.

- Er det mindre dramatisk og straffbart å bryte loven innen anbud og innkjøp - enn for eksempel innen barnevern?

- Nei. Det er det absolutt ikke, svarer økonomisjefen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fortsatt alvorlig etter ran

    Tilstanden er fortsatt alvorlig for mannen i 60-årene som ble angrepet under et ran i Rygge tidligere denne uka. Mannen var hjemme i sin bolig sammen med kona da to maskerte menn brøt seg inn og angrep ekteparet med balltre og øks. Politiadvokat Anders Svarholt forteller at mannen fortsatt ligger på sykehuset på Kalnes, men han kan nå gjøre rede for seg. Tyvene stakk fra stedet med flere verdisaker i tillegg til ekteparets bil. Politiet har nå fått tips om bilen, og har tro på at de kan finne den, slik at de kan komme seg videre i etterforskningen.

  • Døde etter arbeidsulykke

    En 33 år gammel mann fra Moss døde på sykehus etter en arbeidsulykke ved bedriften Contiga i Moss i går, skriver Moss Avis. Bedriften produserer betongelementer og mannen kom i klem mellom to maskindeler ved en støpemaskin. Politiet etterforsker ulykken og Arbeidstilsynet skal i løpet av dagen gjennomføre et tilsyn ved bedriften, ifølge avisa.