NRK Meny
Normal

– Kommunen skaper rykter

Råde kommune arrangerte i dag et informasjonsmøte om E.coli, i Klokkergården barnehage. – For dårlig informasjon, mener Runar Henriksen.

Runar Henriksen

Runar Henriksen mener at Råde kommune har vært for dårlige med informasjonen.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Råde kommune har i ettermiddag arrangert et informasjonsmøte i Klokkergården barnehage, i forbindelse med at ett barn derfra er smittet av E.coli.

LES OGSÅ:

Tre barn fra Råde, Akershus og Oslo ligger på sykehus med alvorlig nyresvikt, og på ettermiddagens informasjonsmøte i Råde, kunne foreldrene til barna som går i barnehagen få svar på det de lurte på i forbindelse med E.coli.

For dårlig av kommunen

Runar Henriksen mener at kommunen har gitt alt for dårlig informasjon i etterkant av beskjeden om at et barn fra Råde hadde blitt smittet.

– Jeg synes at det var veldig dårlig informasjon til å begynne med. Ikke noen plakater med informasjon om når, hvor og hvordan, det kom først i etterkant. Jeg synes at vi burde fått informasjon om dette tidligere, sier Henriksen til NRK.

– Ti høns blir svære

Råde kommune har i dag fått flere telefoner fra bekymrede foreldre, som har lurt på hvorfor det ikke har blitt offentliggjort tidligere hvilken barnehage det E.coli-smittede barnet har tilhørt. Men kommunen har bare fulgt anbefalinger fra Folkehelseinstituttet, det sier helserådgiver i Råde, Sonja Rønneberg.

– Vi er jo litt mer sårbare i lille Råde, så derfor har vi valgt å beskytte Klokkergården barnehage inntil nå, når vi har fått vite at disse bakteriene ikke nødvendigvis kan knyttes til barnehagen, sier hun.

Det synspunktet deler ikke Henriksen.

– Det er greit at Folkehelseinstituttet ga beskjed om at man skulle vente og se. Men på et så lite sted som det Råde er, så sprer rykter seg fort. Og når ryktene først begynner, så blir ti høns ganske svære for å si det sånn, sier han.

– Er beroliget

To andre som var tilstede på dagens informasjonsmøte er Espen og Elisabeth Wiktor. De var fornøyde med kommunen, da de først fikk informasjonen de var ute etter.

– Dette kan skje hjemme, det kan skje på ferie og det kan skje i barnehagen. Jeg synes vi fikk god informasjon, og jeg vet mer etter dette møtet. Jeg er beroliget nå, sier Elisabeth Wiktor.

Ble ikke redd

Espen Wiktor innrømmer at han fikk litt sjokk, da han fikk høre at det var et barn fra Råde som hadde fått sykdommen.

– Jeg ble veldig overrasket over å høre det. De tilfellene jeg har hørt om før har jo vært i Bærum. Det er jo ikke noe man forventer at skal skje der hvor du bor, og hvertfall ikke i barnehagen der du selv har barn, sier han, og legger til:

–Jeg vil ikke si at jeg ble redd, men jeg tenkte jo over om jeg hadde lagt merke til noen symptomer. Jeg kjøpte alle avisene for å lese hvilke symptomer man skulle se etter, og tenkte tilbake på om man kunne huske å ha lagt merke til noe som lignet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dømt for seksuell omgang med barn

    En mann fra Buskerud er i Halden tingrett dømt til 14 års forvaring, for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige. Mannen brukte sosiale medier til å komme i kontakt med unge jenter, og manipulerte flere av dem for å skaffe seg seksualiserte bilder og seksuell kontakt. Han ble frikjent for syv tiltaltepunkter, som handler om vold og trusler. Advokaten hans, Knut Angrim Øvergaard, sier straffeutmålingen vil bli anket.

  • Formalinlekkasje på sykehuset

    Sykehuset Kalnes har hatt en formalinlekkasje i morges, melder Halden Arbeiderblad. Sarpsborg brannvesen rykket ut til sykehuset, og skal ha spylt lekkasjestedet. Ingen skal ha blitt evakuert som følge av hendelsen.