NRK Meny
Normal

Indre Østfold trenger flere Kalnes-busser

For få avganger, og de korresponderer ikke bra nok, mener politikerne i indre Østfold om de foreslåtte Kalnes-rutene.

Østfold kollektivtrafikk
Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Forslaget om nye rutetabeller til tiden etter at det nye Østfoldsykehuset på Kalnes tas i bruk er ute på høring i fylket.

For indre Østfolds del legges det ikke opp til endringer i dagens linje 465, som trafikkerer Askim-Skiptvet-Sarpsborg og Mysen-Rakkestad-Sarpsborg, med sju daglige avganger.

Tilbakemeldingene fra nedre Glomma er positive, ifølge høringsuttalelsene. Men i indre Østfold har de en del spørsmål, spesielt knyttet til det politikerne i regionrådet mener er dårlig samkjørt korrespondanse.

Eksempelvis ankommer ettermiddagsbuss fra Kalnes til Mysen klokken 16.40, mens buss fra Mysen til Ørje har adgang klokken 16.35,

står det regionrådets høringsuttalelse.

Må korrespondere bedre

– Det er flere ting som bør rettes på, bekrefter Kjersti Nythe Nilsen, som leder Indre Østfold regionråd.

Kjersti Nythe Nilsen, ordfører Marker (Ap)

Kollektivtrafikken må ikke korrespondere så dårlig at de som skal til sykehuset tar bilen i stedet, mener Kjersti Nythe nilsen i indre Østfold regionråd.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Vi har hele tiden sagt at ringbussen må korrespondere bedre for dem som skal videre med buss og tog til Trøgstad og Marker.

Vi har også sagt noe om hvilke tidspunkter bussen går på, og hvor mange avganger det er.

Kan tvinge folk til å kjøre selv

Kalnes-sykehuset er ment å være ent lokomotiv for å få kollektivtrafikken til å voksne, blant annet ved å begrense tallet på parkeringsplasser. Men slike rutetabeller gjør det fristene for folk i indre Østfold å sette seg bak rattet likevel, mener Nythe Nilsen.

– Det er klart, det. Så lenge det ikke korresponderer med de bussene, da er det fristende å ta bilen videre. Jo flere avganger ringbussen har, jo bedre vil det være for folk å bruke den.

– Kalnes er jo heller ikke ferdig, så vi vet jo ikke hvor mange brukere det blir.

Dere følger nøye med i prøveperioden?

– Ja.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK