NRK Meny
Normal

Unaas: Glad for at indrekommuner vil utrede egen drift av videregående skoler

Erik Unaas har fått med seg sine ordførerkolleger i indre Østfold på å undersøke om de selv kan drive de to videregående skolene i regionen, Mysen og Askim.

Erik Unaas

Erik Unaas og de andre indre-ordførerne møtes igjen på fredag for å diskutere en utredning av skoledrift på egen hånd.

Foto: NRK

- Jeg synes det er fint at ordførerne i Indre Østfold nå starter en prosess for å hente mer kunnskap - og deretter se om vi skal utrede å drifte våre egne videregående skoler (Mysen vgs og/eller Askim vgs) i kommunal eller interkommunal regi, skriver Unaas i en epost til NRK.

- Dette er en lang prosess som starter nå, og heldigvis er det flere enn de borgerlige ordførerne som er interesserte i se på muligheter og konsekvenser, utdyper Høyre-ordføreren i Eidsberg over telefon.

- Naturlig at Ap stritter imot

Den politiske motstanden har så langt kommet fra Arbeiderpartiet. Både fylkesordfører Ole Haabeth og Inger-Christin Torp, som leder fylkets Opplærings,- kultur- og helsekomité, mener kommunal drift vil frata elevene mylighetene til å velge de fag de vil studere, på de skoler de vil gå på.

Det tror ikke Unaas.

- Det å få til gode koordineringsfunksjoner mellom de forskjellige skolene går fint. På høyskolenivå og mange andre samfunnsområder klarer man å koordinere dette, selv om det ikke er en fylkeskommune som gjør det. En koordinering av elevopptak og linjevalg klarer vi helt sikkert å få til i fremtiden, anser Erik Unaas.

- Arbeiderpartiets reaksjoner er forståelige. Det er naturlig at de som sitter i ledelsen i veldig mange fylkeskommuner i dag forsøker å holde igjen.

- Dette er fylkeskommunens desisdert største område, skolene er to tredeler av fylkeskommunens virksomhet. Om to-tre vdg. skoler går over til kommunene, så vil det forsere arbeidet med fylkeskommunens avvikling.

Reformprosessen er i gang

Fylkeshuset i Østfold

På fylkeshuset i Østfold dreier store deler av administrasjonen seg om driften av de videregående skolene. Kommunal overtagelse vil fremskynde prosessen med å avvikle fylkeskommunen, tror Unaas.

Foto: NRK

Fokuset på hvem som skal ha ansvaret for videregående opplæring i fremtiden kommer nå som en konsekvens av reformarbeidet den nye Solberg-regjeringen har satt i gang - både med tanke på fylkeskommunen, som er et forvaltningsnivå Høyre prinsipielt har gått inn for å avvikle, og arbeidet med å redusere antall kommuner.

Alle ordførerne i Østfold var samlet hos Fylkesmannen torsdag, og møtte kommunalminister Jan Tore Sanner. Der var beskjedene klare, sier Unaas.

- Sanner sa mye om det som kommer til å skje de kommende månedene. Han var helt tydelig på at den videregående skolee blir en sentral del av det som kommer av endringer, og han oppmuntret kommunene til å melde seg på forsøksordningen.

- Haster dette?

- Nei. Vi skal ta oss den nødvendige tiden. Men at det ikke er noe hast er ingen grunn til å utsette. Vi ordførerne har snakket om en myk start. Det skal vi snakke videre om på regionrådsmøtet førstkommende fredag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Telefontrøbbel for politiet

    Tekniske problemer gjør at politiet ikke er å treffe på fellesnummeret 02800 eller direkte til operasjonssentralen. – Vi jobber med å finne feilen, sier Fredrikstads politistasjonssjef John Prestbakken til f-b.no. Prestbakken ber folk om ikke å bruke nødnummeret 112 til andre henvendelser.

  • Rydder etter bilbrann

    Ingen personer ble skadet under bilbrannen på Torsnes, opplyser politiet. Brannen oppsto under kjøring. Den brente bilen hentes snart av bergingsfolk.