NRK Meny
Normal

Imamer samler inn penger til fasteaksjonen

Kirkens Nødhjelp har fått utradisjonell hjelp under årets fasteaksjon.

Solveig Julie Mysen og Ardian Haliti

Menighetspedagog Solveig Julie Mysen sammen med imam Ardian Haliti i albanske menigheten i Sarpsborg og Halden.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk/NRK

Imamer fra flere forskjellige muslimske menigheter i Sarpsborg stiller opp som bøssebærere for Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2014 i dag.

– For første gang i Norge skal vi ha samarbeid med muslimske menigheter om å samle inn penger til Kirkens Nødhjelps arbeid, sier menighetspedagog og initiativtager Solveig Julie Mysen.

Begynnelsen på det noe unike samarbeidet startet allerede for flere år siden.

– Vi har et samarbeid som heter «religionsmøte Sarpsborg», hvor religiøse ledere fra muslimenes fire menigheter i Sarpsborg og flere kristne kirker har et fellesskap, og hvor vi har dialog. Vi har også tenkt på forskjellige måter vi kunne ha felles praksis, og det var da jeg kom på dette, sier Mysen.

– Høres spesielt ut

Mysen forteller at det ikke var noe som helst problem å få imamene til å bidra under fasteaksjonen.

– Vi hadde allerede en arena for samtale. Vi hadde vennskap og tillit, og det var ikke noe problem i det hele tatt å få dem med på dette. De var veldig, veldig positive. Det er flott å være med på et slikt samarbeid, slår hun fast.

En av dem som bidrar under innsamlingsaksjonen er imam Ardian Haliti fra den albanske menigheten i Sarpsborg og Halden.

Han synes samarbeidet mellom muslimene og de kristne er en god ting, selv om også han synes det kan høres litt spesielt ut.

– Det er kanskje noen som har fordommer mot dette, men vi prøver å bryte ned det. Vi lever her sammen, så vi skal bli med på alle aksjoner som arrangeres her. Dette er arrangementer som hjelper oss med å være sammen med norske kristne. Det er fint at vi er med på denne aksjonen. Kirkens nødhjelp har hjulpet muslimer over hele verden, sier han.

– Alle er positive

I Halitis moské i Sarpsborg ble det allerede fredag satt frem bøsser fra Kirkens Nødhjelp.

– Vi har fredagsbønn. Etter bønnen satte vi frem bøssa slik at folk kunne gi noen penger og hjelpe personer som er i nød. Jeg tror det er en god ting at vi samarbeider om dette.

Imamen forteller at han ikke har fått noen negative reaksjoner på at de velger å hjelpe til med innsamlingsaksjonen.

– Nei, alt har vært positivt. Alle jeg har snakket med i moskeen og i menigheten vår har vært positive til dette.

Gjensidig samarbeid

Men også moskeene i Sarpsborg har innsamlingsaksjoner, og når det er deres tur både håper og tror Haliti at de vil få drahjelp fra de kristne menighetene i byen.

– Ja, jeg tror at de kommer til å hjelpe oss når vi trenger det. Etter den siste dagen i ramadan har vi en innsamlingsaksjon, hvor vi samler inn penger og sender dem til Kosovo. Der finnes det fremdeles fattige personer etter krigen.

Solveig Julie Mysen er klar på at samarbeidet gjelder begge veier.

– En del av det flotte samarbeidet i religionsmøtet er jo også at det er gjensidig, og ikke bare slik at muslimene skal hjelpe oss. Vi skal også gjøre positive ting for dem, så vi håper at det blir et flott, nytt samarbeid.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.