NRK Meny
Normal

15 steder du ikke må sanke blåskjell nå

Skal du plukke blåskjell selv, bør du lese dette. Flere steder er blåskjellene giftige.

Blåskjell.

Blåskjell er en delikatesse mange koser seg med, men man bør være varsom hvis man plukker selv.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Sommer, sol og blåskjell – og mange liker å plukke dem selv. Det er ikke alltid like lurt. Akkurat nå er det flere steder i landet hvor det advarers mot å sanke.

Nervegift

Hver uke sjekker Mattilsynet blåskjell, noe de har gjort siden 2006.

De sender vann- og håvtrekksprøver til marinbiologer som teller ulike typer alger i prøvene. Disse prøvene analyseres av startet opp et nasjonalt tilsynsprogram for skjell i 2006.

Her finner du NRKs oppskrifter på blåskjell

Vann- og håvtrekksprøvene sendes til Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet- NMBU (tidligere NVH) i Oslo, som foretar en kjemisk analyse.

Blåskjellene kan ha algegifter som er diarégift og nervegift. De ser også etter alger som inneholder gift som skader hjernecellene og kan gi varig hukommelsestap, noe som er sjelden.

Blåskjell kan høstes og spises hele året, men marine algegifter i skjell kan også forekomme til alle årstider, ifølge Mattilsynet.

Skjellene lever av planktonalger ved å filtrere sjøvann for alger. Enkelte algetyper kan inneholde giftstoffer som så hoper seg opp i skjellene.

Ingen motgift

Bor du i Østfold, Hordaland og Sogn og Fjordane er det trygt å spise blåskjell du har sanket selv langs hele kysten, mens de andre fylkene har ett eller flere steder du må holde deg unna. Dette varselet gjelder frem til fredag 11. juli.

Her kan du sjekke hvor det er trygt å plukke skjell i ditt distrikt

Hvis uhellet først er ute og du har fått i deg giftige skjell, kan du merke det fra 30 minutter til 10 timer etter at du har spist. Tegn på at du er forgiftet er diaré, kvalme, oppkast og magesmerter, noe som kan vare i to til tre dager, ifølge Folkehelseinstituttet.

Den beste måten å unngå skjellforgiftning på, er å tenke forebyggende. Sjekk blåskjellvarselet.

For ifølge samme kilde finnes det ingen motgift. Derimot kan mageskylling med nedsetting av kull som binder toksiner brukes ved alvorlige tilfeller. Sykehusinnleggelse er vanligvis ikke nødvendig.

Saken fortsetter etter videoen:

Her viser Trond-Ole Husebø hvordan man rensker kamskjell og blåskjell.

Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet. Det er trygt å spise krabber, også i områder hvor blåskjellene ikke er spiselige på grunn av algegifter, men det anbefales å kun spise klørne og det hvite kjøttet, og unngå innmaten.

Her finner du ofte stilte spørsmål til Mattilsynet om blåskjell.

Ferierer du i Sverige og Danmark i sommer? Her finner du blåskjellvarsel der.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: