Tenk deg om før du legger ut slike feriebilder

Spesielt hvis du har ungdommer i huset.

vin, utsikt, sosiale medier vinglass

Et vinglass kan være uskyldig, men også tegn på at forbruket har steget litt for mye.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Sommer, solnedgang, tær i sanden og et glass vin. Det er hva mange forbinder med ren livsnytelse. Sosiale medier flommer over av vin-bilder, men det er ikke bare greit.

Halvparten drikker på ferie

Mens alkoholforbruket går ned i flere europeiske land, øker det i Norge. I gjennomsnitt får hver voksne nordmann i seg nærmere åtte liter ren alkohol i året.

I går publiserte Folkehelseinstituttet en rapport som viser at forbruket har økt med 40 prosent de siste 20 årene.

Ifølge russtatistikken ble det omsatt 6,21 liter ren alkohol per innbygger over 15 år i 2012. I tillegg kommer 1,6 liter som er kjøpt utenfor Norge, smuglet eller produsert privat.

Kari Randen

Kari Randen mener folk bør tenke seg om før de drikker for mye alkohol på ferie.

Foto: Av og til

Kari Randen er daglig leder i kampanjeorganisasjonen for alkovett, Av og til. De har foretatt en undersøkelse der de har spurt folk over 18 hvilket forhold de har til alkohol på ferie.

– Der svarer over halvparten som er på ferie med barn at de drikker alkohol hver dag, forteller hun.

Hun sier det er hyggelig at folk har det fint på ferie og nyter livet sitt, men flere bør spørre seg hva barna synes om alkoholforbruket til foreldrene.

– Synes barna det er en vellykket ferie med mye fokus på alkohol? spør hun.

Hun fortsetter:

– Vi vet at mange barn ikke har det greit på ferie nettopp på grunn av alkohol.

Ungdom lærer av foreldrene

Rusforskingen de siste årene viser at det er stor forskjell på generasjonene. Kort fortalt drikker de yngre mindre, mens den eldre garde får i seg mer alkohol enn tidligere.

I 1999 oppga 22 prosent av norske 15- og 16-åringer at de hadde drukket alkohol minst tre ganger den siste måneden. I 2011 svarte bare 12 prosent det samme.

Hun mener foreldre bør tenke seg om før de legger ut bilder av vinflasker og vinglass på sosiale medier.

– Det er viktig at foreldre utviser alkovett på ferie og alkohol bør ikke være kjernefokuset. Det viktigste er ikke bildene i seg selv, men signalene de sender ut. Det er et dumt signal å sende ut til ungdommene sine når vi vet at de i stor grad lærer av foreldrene sine.

Hun tror mange ikke tenker over at ungdom følger foreldrene sine på sosiale medier og dermed ser at ferie og alkohol hører sammen.

– Vi vil at folk skal kose seg i ferien og ha det hyggelig, men man bør tenke over om det er alkohol eller opplevelsene som bør være hovedfokus.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Østberg på tredje i Rally Australia

    Mads Østberg traff et tre og ødela den ene døren i løpet av søndagen. Han ble nummer tre i årets siste rallyrunde som ble avsluttet i Australia søndag. Jari-Matti Latvala var 32,5 sekunder foran nordmannen og Hayden Paddon 52,2 raskere.

  • Militærkolonner på vei

    Feltøvelsen under Trident Juncture er ferdig. Nå skal utstyr og personell ut av landet på de samme vegene som det kom inn.

    9 kolonner rv. 3 Rødsmoen–Kolomoen, E6 Kolomoen – Fredrikstad, søndag kveld kl. 18.00–05.04 mandag morgen

    2 kolonner rv. 3 Rena–Kolomoen, E6 Kolomoen–Rygge, kl. 10.00–15.34