NRK Meny
Normal

Kan ikke utvide kraftgater for å hindre trær å rive ned strømkabler

Alle strømbrudd i Østfold denne uværshelga skyldes trær som har falt ned over kraftlinjer, ifølge Hafslund Netts informasjonssjef Morten Schau.

Alle strømbrudd i Østfold denne uværshelga skyldes trær som har falt ned over kraftlinjer. Det har ført til irritasjon blant kundene, og derfora kommer det krav om å gjøre kraftgatene så brede at problemet utraderes. Men SÅ brede kraftgater har vi hverken lyst eller lov til å lage, sier informasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett.

Her er mannskaper fra Fortum i ferd med å fjerne et tre fra en skadet transformator på østsiden i Fredrikstad.

NRK Østfold har fått tilbakemelding som tydelig viser irritasjonen dette har ført til blant strømkunder.

Hvorfor gjøres ikke kraftgatene bredere, så vi slipper dette hver gang det blir storm?

Det er et spørsmål bragt videre til Schau. Svaret er at SÅ brede kraftgater har Hafslund Nett hverken lyst eller lov til å lage.

- Ikke blir det pent, og ikke har vi lov til det heller

- Vi er vel kanskje noen av de flinkeste til å rydde linjer, men skal vi ha fallsikre linjer, slik at ikke trær kan falle over dem, så må vi ha traséer som er 40

Vi kan sette inn 50 mann ekstra om nødvendig.

Morten Schau, informasjonssjef Hafslund Nett

meter brede, sier Morten Schau.

- Det søker vi om på nye, større overføringslinjer, men vi kan ikke ha 40 meter brede kraftgater over alt. Det hadde ikke sett spesielt pent ut, og ikke hadde vi fått lov til det heller.

- Vi er pålagt å rydde linjene, men kan ikke ha så brede gater. Det har vi ikke tillatelse til, rett og slett.

Vil ha 40 meter på ny hovedlinje

Hafslund Nett skal i gang med en ny hovedlinje til strømforsyningen i Østfold, opplyser Schau. Der blir kraftgaten 40 meter bred (mot 18 meter brede ryddebelter, ifølge gammel standard).

Noe som betyr at det kan bli mer å gjøre for Hafslund Nett utover jula, gitt de værmeldingene som har kommet. Det har vært travelt i helga, og Schau lover at beredskapen er på topp foran og i jula.

Lover god juleberedskap

Vi er pålagt å rydde linjene, men kan ikke ha så brede gater. Det har vi ikke tillatelse til, rett og slett.

Morten Schau, informasjonssjef Hafslund Nett

- Været var jo meldt på forhånd, så vi hadde god beredskap. men det har vært travelt.

- Hva med beredskapen i jula?

- Vi har til enhver tid en god beredskap i området vårt, og så oppskalerer vi beredskapen etter som værvarslene kommer. Vi følger meteorologen utover dagen, og kan sette inn 50 mann ekstra om nødvendig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 19 tatt i fartskontroll

    Politiet har utstedt 19 forenklede forelegg etter en fartskontroll på fylkesvei 118 i Rygge. Høyeste hastighet var 66 km/t i 50-sone.

  • Vannlekkasje i Mysen

    Teknisk avdeling i Eidsberg kommune jobber mandag med å fikse en vannlekkasje ved Rugdeveien, melder Smaalenenes Avis. Årsaken bak vannelekkasjen er ukjent, og noen kan være uten vann i flere timer.