NRK Meny
Normal

Ikke bekymret over uregistrerte asylsøkere

Politiet i Østfold er ikke overrasket eller bekymret over at myndighetene i Sverige og Danmark ikke registrerer asylsøkere og flyktninger som har planer om å reise videre.

Flyktninger på Svinesund

Politiets utlendingsenhet på tollstasjonen i Svinesund. De tre syriske flyktingene ble natt til torsdag fraktet i to norske biler fra Sverige til Norge. Der ble de stoppet av toll og politi. Flyktningene brukte 18 dager på flukten fra Syria til Svinesund.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Leder for Felles Kriminalenhet ved Østfold politidistrikt, Tom Erik Guttulsrød, sier hans bekymring er den økende trafikken av asylsøkere.

Øker dag for dag

– Veldig mange av disse kommer til Østfold. Det har vært et økende antall fra uke til uke, nesten fra dag til dag, sier Guttulsrød og understreker at han forventer en økt strøm av asylsøkere fremover.

Tom Erik Guttulsrød

Tom Erik Guttulsrød, leder for Felles kriminalenhet ved Østfold politidistrikt.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

– Det har i dag kommet 35 asylsøkere til Svinesund og det er det høyeste antall vi har hatt så langt. Det er ingenting som tyder på at dette vil stoppe.

– Hvilke utfordringer er det for dere at de som kommer er uregistrert, for eksempel i Sverige og Danmark?

– Det er jo slik at vi har tatt imot mange hittil, som ikke har vært registrert. Det er ikke grensekontroll på disse grensene, så det er ikke noen ny situasjon for oss, sier Guttulsrød som mener det ikke er unormalt at asylsøkere ikke har vært registrert i andre land før.

Ikke ekstra mannskap i helgen

Med helgen rett rundt hjørnet sier politilederen at de ikke kommer til å sette inn ekstra mannskap for å håndtere en økende mengde asylsøkere på grensen ved Svinesund.

– Vi bruker de mannskapene som vi har til rådighet i Østfold politidistrikt. Men vi samarbeider tett med Politiets utlendingsenhet og får god støtte derfra, mener Guttulsrød.

Politiet får hjelp på dag- og kveldstid til å huse asylsøkere før de registreres, i lokalene til Sarpsborg sanitetsforening.

Men øker strømmen av asylsøkere ytterligere frykter politiet at de vil få et problem med kapasiteten.

– Hverken politiet eller Tollvesenet har egnede venteområder for dem som kommer. Så det er noe vi tenker på og er bekymret over, hvis antallet øker ytterligere, avslutter lederen for Felles kriminalenhet i Østfold.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • NAV-brukere må vente i gågata

    NAV-kontoret i Sarpsborg får kritikk av brukerne for at de må stå ute i gågata og vente på å bli sluppet inn av sin saksbehandler, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Mange føler at de nærmest blir satt i en gapestokk når de står utenfor NAV-kontoret og venter. NAV-lederen sier det vil bli endringer, men først fra nyttår.

  • Hentet penger i Norge

    En polakk ble stanset på vei ut av Norge på Svinesund tidligere denne uka, og da fant tollerne 90.000 norske kroner i bilen. Mannen ville ikke gi noen forklaring på hvor pengene kom fra, så de ble beslaglagt. Mannen ble også kontrollert da ha kom til Norge tidligere samme dag. Da fant tollerne ikke noe av interesse.