Hopp til innhold

Statssekretær: – Trenger ikke tilby omskjæring på alle sykehus

Helse- og omsorgsdepartementet lar seg ikke stresse av at leger sier nei til å utføre rituell omskjæring av guttebarn.

Cecilie Brein-Karlsen

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet mener det viktigste er at helseregionene som helhet har et godt tilbud.

Foto: BJORN H STUEDAL / stuedal.no

– Jeg håper jo at man får et tilbud på plass i regionene gjennom en god dialog, og så må vi heller ikke glemme at vi nå er to uker ut i det nye lovverket. Det har gått ganske kort tid, og vi vet at helseregionene fortsatt jobber med å få dette til, sier statssekretær Cecilie Brein Karlsen (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK.

Fra 1. januar ble alle norske helseregioner pålagt å tilby rituell omskjæring av guttebarn. Men Sykehuset Østfold er ett av helseforetakene uten tilbudet, fordi alle urologene ved sykehuset har ønsket å reservere seg mot å utføre slike inngrep.

– Det er på plass i mange av helseforetakene allerede, og dette er et ansvar som ligger på helseregions-nivå. Det betyr at dersom man finner ut at det blir et godt nok tilbud, så er det heller ikke sikkert at det er nødt til å være et tilbud på samtlige av sykehusene, sier Brein-Karlsen.

Bare Østfold som mangler

Alice Beathe Andersgaard

Sykehuset Østfold er det eneste i regionen som ikke tilbyr omskjæring, sier fagdirektør Alice Beathe Andersgaard i Helse Sør-Øst RHF.

Foto: Frank Roar Byenstuen, Helse Sør-Øst RHF

Helse Sør-Øst bekrefter at det tilbys rituell omskjæring av guttebarn ved de andre helseforetakene i regionen.

– Det er etablert et tilbud i alle sykehusområder i Helse Sør-Øst, med unntak av Sykehuset Østfold HF som arbeider med å finne en løsning, sier fagdirektør Alice Beathe Andersgaard i Helse Sør-Øst RHF til NRK.

Ved Sykehuset Østfold søker de nå andre løsninger, som å kjøpe tjenesten hos private eller å ansette leger som er villig til å utføre omskjæringen.

– Det er det full anledning til, sier Cecilie Brein-Karlsen.

– Av hensyn til barna

Hun forteller at hovedgrunnen bak endringen i lovverket er at man tidligere ikke har hatt kontroll på hvordan omskjæring har blitt gjennomført i Norge.

– Dette er et inngrep som vi tidligere ikke har visst hvor har blitt gjort, eller med nødvendig smertelindring. Så av hensyn til barna må vi få dette til.

– Det er ingen mulighet til å reservere seg, men vi har jo sagt at vi håper man får det til på andre måter. Hvis det er noen som har utfordringer med å gjøre det så er det fint om man kan legge til rette for det, sier Brein-Karlsen.