NRK Meny
Normal

Ikea nærmere grensen

Uddevalla i nord-Bohuslän regner med eksplosiv næringsetablering etter at Ikea denne uke varslet at de etablerer seg i kommunen.

IKEA.

Lenge har det vært diskutert om ett nytt Ikea-varehus skulle komme i Østfold eller i Bohuslän. Det blir Uddevalla i nord-Bohuslän som får det nye varehuset. Ikea har 17 varehus i Sverige og fem varehus i Norge fra før av. I 2006 omsatte konsernet for 161 milliarder kroner og er etablert i 44 land verden over.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Signalene om at Uddevalla lå godt an til å få det aller nyeste IKEA-varehuset ble sendt allerede i oktober, da mannen som startet opp Ikea, Ingvar Kamprad, sa at han synes Uddevalla var et fint sted for et nytt varehus.

Denne uka ble det kjent at Uddevalla vant kampen om om å få et nytt varehus i nord-Bohuslän, og jubelen stod i taket i den svenske kommunen, som forventer en skikkelig vitamininnsprøytning som følge av varehusetableringen.

 

 Det 18. varehuset

Fra før av har Ikea 17 varehus i Sverige, men Ingvar Kamprad har gitt uttrykk for at han kunne tenke seg flere av sine Ikea-varehus i vest-Sverige.

Ingvar Kamprad

Ikea-gründer Ingvar Kamprad ga signal om at han hadde mest tro på Uddevalla som nytt etableringssted for flere uker siden. Denne uka kom beskjeden om at Uddevalla får det nyeste av varehusene i Sverige.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Også Borås, Skara og Skövde nevnes.

 

Fra offisielt hold i konsernet har man pekt på at det å fornye varehusene i Malmö, Helsingborg og Uppsala har vært det viktigste, før det bygges nytt andre steder.

Men gamlefar Kamprad har ikke vært helt enig i Sverige-satsingen.

- Den unge generasjonen i konsernet har hatt alt for høy prioritet på etablering i andre land enn Sverige og vårt hjemmemarked, har Ingvar Kamprad sagt til Smålandsposten. 

Nylig har Ikea etablert seg i Karlstad, Haparanda og Kalmar i Sverige. Det er også flyttet til nytt varehus i Göteborg og Sundsvall de siste fem årene.

Ringvirkninger

Kommunen har kjøpt opp flere hundre tusen kvadratmeter landområder rundt Torp köpcenter  i Uddevalla, på motsatt side av E6 for Torp-området, som årlig har rundt 6,2 millioner kunder. 

Ikea kommer her til å få seg tildelt 100 000 kvadrat.

– Runt Ikea vil andre butikkjeder etablere seg, og vi har godt tro på at dette vil føre til en eksplosiv etablering av næringsvirksomhet i vårt område, sier ordfører i Uddevalla, Staffan Cronholm (m), til svenske medier.

Uddevalla har gjennom årene blitt tappet kraftig for næringsvirksomhet, og har i rask rekkefølge mistet en del avVolvo-fabrikkene, matprodusenten Abbas anlegg, samt flere hundre andre arbeidsplasser i andre større næringer.

Byen ble sjokkartet rammet av arbeidsledighet på midten av 80-tallet, da verftene i byen ble nedlagt etter nærmere 40 års drift. På det meste arbeidet rundt 4 000 mennesker på verftene.

Det nye IKEA-varehuset i Uddevalla er forventet å stå ferdig i 2010.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kort tid på sykehjem

    Sykehjemsbeboere i Fredrikstad bor i snitt 1 år og 7 måneder på sykehjemmet. Det er langt under landsgjennomsnittet på drøyt to år. Ifølge Helsedirektoratet er det store forskjeller i oppholdstid for sykehjemspasienter, og kort botid kan bety at tilbudet ikke er tilpasset behovet.

  • – Spiller for publikum

    Sarpsborg 08-trener Geir Bakke sier at det viktigste er å spille god fotball og begeistre publikum når de møter Molde i den viktige sølvfinalen i morgen. Laget får en betydelig økonomisk gevinst og sportslige fordeler dersom de slår Molde på bortebane i morgen.