NRK Meny
Normal

Igjen stinker det i Moss

Nye oljeutslipp gjør at det igjen stinker i Moss. Firmaet Riise Underwater Engineering melder om nye lekkasjer fra nagler i krigsskipet Nordvard på bunnen av Mossesundet.

Prosjektleder Stein Inge Riise

Prosjektleder Stein Inge Riise sier firmaet Riise Underwater Engineering nå har lagt om prosedyrene for å unngå flere lekkasjer rundt naglene i det bamle krigsskipet.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Mandag starter selve tømmingen av vraket. Og det er i forbindelse med klargjøring for tømmingen at lekkasjene har oppstått.

Firmaet har lagt ut absorberende lenser for å få opp oljen som har lekket ut.

Ikke mulig med åpne vinduer

- Det er en ekstremt kraftig lukt av den gamle tyntflytende trekull-oljen. Jeg regner ikke med at det har sluppet ut mer enn mellom 50 og 100 liter, men på grunn av værsituasjonen skapes det lukt for bebyggelsen nært fjorden, sier prosjektleder Stein-Inge Riise i Riise Underwater Engeneering.

Kilder NRK har snakket med søndag, sier lukten er så kraftig at det ikke går an å ha oppe vinduer. Et tynt lag med olje kan også ses på fjorden og denne oljen forsøker nå firmaet å få opp med lenser.

Endrer prodyre

- Oljen har lekket ut fra nagler i skroget hvor vi har gjort rent. Disse naglene var i utgangspunktet tett. Men vi har jo hele tiden visst at det er naglene som er problemet, sier Riise.

Firmaet har nå endret prosedyrene for å unngå flere slike lekkasjer.

- Vi endrer prosedyrene nå slik at vi hele tiden har kontroll på naglene etterhvert som vi gjør rent. Selve tømmingen av vraket regner vi å være igang med i morgen, sier Riise.

Vanskelig å si når lukten forsvinner

Hvor lenge må mossingene slite med lukta som har oppsto søndag?

- Vi har jo lagt ut de absorberende lensene for å få bort den oljen som ligger, men det er vanskelig å si om lukten vil forsvinne helt. Blir det vind blir jo også situasjonen bedre, sier Riise.

Firmaet tar også nå ekstra forhåndsregler for å unngå at mannskapene blir utsatt for mye utsatt for den kraftige stanken av oljen.

- Lukta er svært ille og det merkes godt på båten. Vi må ta hensyn og sørge for at båten står i riktig retning i forhold til vinden for å unngå å bli for mye utsatt, sier prosjektlederen.

Nordvard

Ifølge Riise Underwater Engeneering er det funnet olje også utenfor tanker i krigsvraket. Dette vil gjøre tømmejobben enda vanskeligere.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Totalforbud mot bål

    Som følge av stor fare for gress- og lyngbrann har brannsjefene i Østfold og Follo vedtatt totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark. " I nærheten av" defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale. Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes. Det varme og tørre været som vi har hatt i vårt distrikt i lengre tid har ført til stedvis stor gress- og lyngbrannfare i kommunene. Skogbrannfarevarselet (se www.yr.no) viser meget stor skogbrannfare i tiden fremover. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.