Hopp til innhold

I tenkeboksen om folkeavstemning

Ingen partier i Hobøl, unntatt Sp, sier i dag ja til å la folket bestemme fremtidens kommunestruktur.

Informasjonsmøte Hobøl

De frammøtte fikk ikke høre partiene tone flagg om det er en folkeavstemning som skal avgjøre hvordan Hobøl skal stille seg til kommunereformen.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Det kom fram på informasjonsmøtet om kommunereformen, som ble holdt i går. Unntaket er Senterpartiet, som mener det er opp til folket.

– Senterpartiet ønsker en folkeavstemning, sier Georg Ståle Brødholt i Hobøl Sp.

– Da har folket stemt. Det man stemmer for lokalt, det respekterer vi, Det er vår holdning.

3/4 flertall, men knapt 1/3 stemte

Håvard Jensen i Fremskrittspartiet har før støttet ønsker om folkeavstemninger, men denne gangen ønsker han i likhet med flere andre å undersøke andre muligheter. Hovedårsaken er den lave deltakelsen i tidligere folkeavstemninger i området.

– Forrige gang vi hadde folkeavstemning om kommunesammenslåing så sa tre firedeler av Hobøl ja, og tre firedeler av Spydeberg sa nei, sier Jensen.

– Men når vi vet at det er 38 prosent av innbyggerne som har sagt noe, så tror jeg at vi som kommune må finne måter å engasjere folk på uten å gå til en stemmeurne.

Må engasjere mer

Hobøl ser for seg fem løsninger, fire av dem innebærer kommunesammenslåing i en eller annen form. Alternativene dreier seg om alt fra å slå seg sammen med andre nabokommuner, til en felles storkommune for indre Østfold.

...når vi vet at det er 38 prosent av innbyggerne som har sagt noe, så tror jeg at vi som kommune må finne måter å engasjere folk på uten å gå til en stemmeurne.

Håvard Jensen, Hobøl Frp

Ap-ordfører Håvard Wennevold Osflaten er langt på vei enig. Han har heller ikke bestemt seg for om en folkeavstemning er det som vil engasjere flest til å si sin mening om en framtidig kommunesammenslåing, og med hvem.

– Folket føler kanskje at de blir tatt med på råd, men vi har sett tendenser til lav valgdeltakelse. Det at noen få bryr seg er noe jeg undrer meg litt rundt. Det kan være andre måter å gjøre det på som får opp engasjementet

Først: Årets valg

Hvem som skal bestemme hvordan folket skal få si sin mening – det må folket først si sin mening om i det kommende valget, mener Osflaten.

– Det er det nye kommunestyret som må ta beslutningen om vi skal ha en folkeavstemning eller ikke.