NRK Meny
Normal

Påstand om fengsel i to et halvt år for ran

Politiadvokat Lars Reinholdt-Østby la ned påstand om fengsel i to og et halvt år for 20-åringen som er tiltalt for ranet mot Spydeberg sparebank i fjor høst.

Ran Spydeberg

Bilder fra bankens overvåkingskamera, tatt under ranet i Spydeberg Sparebank 23. oktober.

Foto: Overvåkningsbilder

Askimmannen møtte for Heggen og Frøland tingrett i dag, tiltalt for å ha ranet en sparebank i Østfold. Da rettssaken ble startet i formiddag, erkjente mannen straffskyld, både for væpnet ran og for bruk og besittelse av narkotika.

Tiltalte forklarte i retten at han hadde startet dagen med å kjøre i butikken for å kjøpe øl. Han var sosialklient og hadde dårlig med penger. Han drakk såpass med øl at han ble temmelig beruset, og sperrene forsvant. Og det var i denne situasjonen han bestemte seg for å rane en bank.

Stanset og tenkte seg om

Ran i Spydeberg

Raneren avfyrte to skudd i taket under det væpnede ranet av Spydeberg sparebank.

Han tok med seg lue, skjerf og solbriller og kjørte fra Askim til Spydeberg med mopeden. Han stanset og tenkte seg om, men bestemte seg for å fullføre ranet.
Tiltalte bekreftet beskrivelsen i tiltalen: Han gikk inn i banklokalene og skjøt i taket. Våpenet han hadde med var en startpistol uten plombering.

Han gikk fram til kassereren, ga henne en pose og ba henne fylle den med penger. Han spurte hvor det var mer penger, og da fikk han beskjed om at det var i kjelleren og der var det nødvendig med kode. Kassereren tok ham med til banksjefen, og banksjefen forklarte at det var vekterne som hadde koden.

Stoppet på hjemveien og angret

Da gikk tiltalte rundt i banken og tømte noen pengebrett, før han forlot banken og kjørte hjemover på mopeden. Han stanset på hjemveien, tok seg en røyk og angret på det han hadde gjort. Han gjorde et stopp, gikk i skogen og dynket bensin på luen, skjerfet og solbrillene, og tente på. Så dro han hjem og fortsatte å drikke. Noe stort mer husket han ikke fra den dagen.

Dagen etter dro han igjen ut for å kjøpe øl. Han så en avisforside med omtale av ranet og kjøpte en avis. Så dro han hjem og noe senere på dagen kom politiet og pågrep ham.

I retten forklarte 20-åringen at han ikke gjorde seg tanker om hvordan ranet virket på de ansatte under ranet, men har tenkt mye på det etterpå. Han forklarte at han ikke oppfattet at de ansatte opplevde ranet dramatisk eller truende.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Politiadvokat Lars Reinholdt-Østby la ned påstand om fengsel i to og et halvt år for 20-åringen som er tiltalt for ranet mot Spydeberg sparebank i fjor høst.

Politiadvokat Lars Reinholdt-Østbye.

Pågrepet dagen etter

Store væpnede styrker rykket ut til banken i jakten på gjerningsmannen. En 20 år gammel mann ble pågrepet og siktet for ranet kvelden etter.

Mannen ble tatt i sitt eget hjem, og der fant politiet også en cannabisplante og noen gram marihuana.

Tiltaltes historie ble bekreftet da en kvinnelig kasserer forklarte seg for retten i formiddag. Hun fortalte at hun hørte to skudd mens hun ekspederte en kunde, så kom raneren mot henne og ba om penger.

Har følt seg utrygg i ettertid

Hun forklarte at raneren presset henne mot veggen og dro ut skuffer, at han spurte hvor pengene var. Hun henviste ham til banksjefen. Hun fortalte at raneren hadde blitt sint og sparket i veggen. Mannen skulle ha uttalt at de skulle få svi for dette, og sa at det skulle bli blodbad.

Kassereren synes han oppførte seg puslete og uproft, selv om han rettet pistol mot henne var han ikke voldelig, det luktet alkohol av ham, han virket desperat etter penger og hysterisk fordi det ikke var mer penger.

Kasseren sa at hun oppførte seg rolig og at hun ikke tenkte så mye på seg selv. Raneren pekte på henne med pistol hele tiden.

Kasseren forklarte at hun ble veldig redd, særlig fordi han sa han skulle komme igjen. Hun kunne fortelle at kolleger rundt henne satt under pultene og gråt. Hun har følt seg veldig utrygg og på vakt i ettertid.

LES OGSÅ: – Raneren rettet våpenet mot hodet mitt

Bistandsadvokat for ansatte i banken

En del av de ansatte i banken opplevde hendelsen som svært traumatisk. Advokat Gisle Alexander Johnson møter som bistandsadvokat for fire av de ansatte. Han skal være en støtte for de fire som fornærmede og vitner i saken, og forteller til NRK.no at det vil bli lagt ned påstand om oppreisning.

Påstand om fengsel og oppreisning

Aktor i saken, politiadvokat Lars Reinholdt-Østby la ned påstand om fengsel i to og et halvt år for 20-åringen.

Bistandsadvokat Johnson la ned påstand om at mannen dømmes til å betale mellom 50.000 og 80.000 kroner i oppreisning til fire av de ansatte i banken.

Mannens forsvarer, advokat Heidi Juritzen, ba om at 20-åringen anses på mildeste måte.

Væpnet ran i Spydeberg

Store væpnede styrker fra politiet rykket ut etter at ransalarmen gikk i Spydeberg sparebank.

Foto: Bengt-Eigil Ruud/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha mer allsang på grensen

    Halden kommune bør bidra med penger for å videreføre TV2-programmet "Allsang på grensen" fra Fredriksten festning, mener rådmannen i Halden. Dette kan koste kommunen tre millioner kroner i året de kommende tre år, skriver Halden Arbeiderblad.

    Totalbilde Allsang
    Foto: Arkiv / NRK
  • Lastebil forårsaket kjedekollisjon

    En lastebil var årsak til kjedekollisjonen ved Susebakke i Mysen. Lastebilen kjørte inn i en bil som igjen traff bilen foran. Føreren av lastebilen blir anmeldt og får førerkortet beslaglagt, melder politet. En av personbilførerne er kjørt til legevakt med nakkesmerter.