NRK Meny
Normal

I morgen må du regne med kø

Onsdag før skjærtorsdag og andre påskedag er dager du må være forberedt på stor trafikk på veiene. I tillegg til trafikken til og fra Sverige på skjærtorsdag.

Bilkø

I påsketrafikken må du regne med kø. Politiets råd er å ta det med ro og følge med på trafikkmeldingene.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– Erfaringsmessig er onsdagen i påskeuka en stor utfartsdag. Det går an å planlegge litt og følge med på trafikkmeldinger og køvarsler. De tipsene blir ikke gitt for moroskyld, sier distriktsleder i Follo og Østfold for Utrykningspolitiet Stein-Olaf Røberg.

Det samme gjelder på andre påskedag, da skal «alle» hjem etter ferien.

Politiet følger med

– Mange skal hjem fra fjellet, men det er også en del som har feriert langs Østfoldkysten og svenskekysten. I tillegg kommer utlendinger som arbeider i Norge og som har tilbrakt påsken i hjemlandet, sier Røberg.

Både Utrykningspolitiet og lokalt politiet har planene klare. UP er på veien med både uniformerte og sivile biler. Europaveiene gjennom Østfold blir selvfølgelig grundig overvåket av politiet, men det er ikke de eneste veiene vi kan forvente å se politi på veien disse dagene.

– Vi overvåker adferd og hastighet, rus og sikring i bilen. Er det kø, så godta det. Vi følger med og reagerer på risikable forbikjøringer, sier Røberg.

– Planlegg langturene. Pakk bilen trygt: fest løse gjenstander i bagasjen og fyll ikke skiboksen full av tunge ting. Sørg for mat og drikke til turen. Gjør turen hyggelig for barna som sitter i baksetet i timevis. Gjør noen stopp med frisk luft og en strekk på bena.

Egne planer for torsdag

Skjærtorsdag er et eget kapittel.

– Mens kolleger andre steder i landet kan konsentrere seg om andre deler av påsketrafikken, må vi bruke mye ressurser på skjærtorsdagstrafikken til og fra Sverige, slår distriktslederen fast.

Han varsler at både UP, Statens vegvesen og lokalt politi vil følge med på trafikken. Det gjelder ting som teknisk standard på kjøretøyene, kjøring i rus og ordensforstyrrelser. De som ikke har det tekniske i orden risikerer å ikke nå fram til riksgrensen.

– Jeg synes synd på en del av sjåførene, og oppfordrer passasjerene til å ta hensyn. Sjåføren er ansvarlig også for passasjerene, slår Røberg fast.

Det er ikke greit at passasjerer «henger» ut av vinduene og drikker alkohol, og sjåføren har et ansvar.

Ingen ble drept i påsketrafikken Norge i fjor, og det bør være en målsetting også i år.

UP-sjef i Østfold og Follo, Stein-Olaf Røberg

Stein-Olaf Røberg og hans kolleger i UP er på veiene i påskedagene.

Foto: Camilla Næss / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: