I morgen blir dette forbudt igjen

Bålforbudet trer i kraft igjen på fredag. Og den nye forskriften skal gjøre det enda enklere å forstå hvor det ikke er lov å gjøre opp ild.

People near campfire in forest

Bruk vettet og ta med vann til å slukke engangsgrillen, sier Norsk brannvernforening.

Foto: Alexander Ishchenko / Colourbox

Forskrift om brannforebygging er klar:

Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen.

Forskrift om brannforebygging

– Forskriften er skjerpet inn i år, sier rådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening.

– Den gjelder strengt tatt for all natur i Norge. Tidligere ble det sagt at bålforbudet gjaldt i all skog og skogmark, og det var kanskje litt vanskelig å forstå.

Viktig endring

– Var dette en nødvendig presisering?

Tor Erik Skaar

Informasjonsrådgiver i Norsk brannvernforening, Tor Erik Skaar, sier de fleste branner oppstår som en følge av menneskelig adferd. – Og det er denne adferden vi vil til livs i form av at folk får mer kunnskap om hva man skal gjøre for å hindre at det tar fyr.

– Det er ikke lenge siden vi hadde ganske store branner i lyngområder og områder som kanskje ikke nødvendigvis umiddelbart fikk oss til å tenke at dette var skog eller skogmark. Så ja, jeg tenker at dette er en god og viktig presisering.

– Sjekk gjerne kommunens egne sider om det er lokale vedtekter som gjelder, oppfordrer Skaar.

– Noen steder er det opparbeidet bålplasser som man kan bruke. Andre steder er det også forbudt å gjøre opp ild utenfor tidsrommet 5. april og 15. september, fortsetter Skaar.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fører statistikk over skogbranner. Tallene fram til og med 2014 viser en økning i antall skogbranner og skadede områder i store deler av landet. Tallene for 2015 er ikke tilgjengelige nå.

Se kartet: Skogbranner i Norge 2010–2014

Laster kart, vennligst vent...

Data fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSP).

Skaar og de andre i brannvernforeningen sier erfaringene viser at de fleste vet å oppføre seg, men at det får konsekvenser når et fåtall ikke gjør det.

– Vi opplever at de fleste er relativt våkne på dette. Men noen har ikke med seg hodet. Det ser vi ved bruk av engangsgriller, mange bruker dem på en slik måte at det oppstår branner både i skogen og andre steder.

Har du engangsgrill? Ta med vann

Skaar har et tips til alle de som tar med seg engangsgrill på tur: Ta med en flaske vann til å helle over grillen og stedet den har stått etter bruk.

– Voksne mennesker må stå til ansvar for sine handlinger, så det at man ikke "vet bedre" er ikke godt nok.

Ikke skogbrannfare – enda

Foreløpig er det ikke meldt om skogbrannfare i Østfolds skoger. Men det kan fort endre seg, sier vaktleder Leif Høyland ved Alarmsentral Øst.

– Det er vått i bakken, sier folk som ringer inn til oss. Men med vind og sol som kommer nå, så tørker det fort opp og da blir det fort skogbrannfare.

Høyland oppfordrer også folk til å sjekke lokale forhold, og til å ikke legge vettet igjen hjemme når de drar på tur.

– Bruk vettet. Det kommer du langt med, konkluderer vaktleder Høyland.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ny utsettelse etter jordras

    Bane Nor har nå utsatt utbedringen av østre linje mellom Mysen og Rakkestad til mandag. Strekningen ble stengt etter et jordras sist helg. – Det er uvisst når togtrafikken kan komme i gang, melder Bane Nor.

  • Mattilsynet forbyr mating av hjort

    Mattilsynet frykter at den dødelige dyresykdommen skrantesjuke kan spre seg når hjortedyr samles rundt matfatet, og har innført forbud mot mating. Skrantesjuke er 100 prosent dødelig for dyrene som blir smittet, og det finnes ingen vaksine eller behandling. Sykdommen smitter via spytt og urin og skaper store lidelser for dyr som blir syke.

    En hjort
    Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / NRK