Hopp til innhold

Kathrine er historisk

Velge kamera. Starte TV-innslag. Sette riktig lys. Forberede direkterapporter fra hendelser, og snakke med gjester. Og ikke minst: Følge tidsskjemaet. Nå kan programledere på TV gjøre det meste alene.

Nyhetssendinger på TV involverer langt flere mennesker enn en programleder. Ihvertfall frem til nå.

Her er NRK Østfolds historiske 20:55-sending fra onsdag med programleder, produsent og tekniker Kathrine Brønn.

Det kalles redaksjonsnært studio, og skal gjøre det mulig å hive seg rundt kjapt for å dekke hendelser på lineær-TV, eller som TV-sendinger på nett under merkelappen DK Direkte.

I går ble NRK Østfolds journalist og programleder Kathrine Brønn den første til å gjøre det på direkten, i stedet for under litt tryggere øvingsforhold.

– Jeg fulgte veldig med på klokka, sier Kathrine Brønn dagen etterpå.

– Jeg avviklet en TV-sending på egenhånd ved hjelp av et kontrollpanel. Satte i gang innslag, bilder og lyd selv. Med folk stående klar i backup, da. Det sto en produsent og en teknisk leder i rommet og fulgte med, klare til å ta over hvis jeg skulle besvime eller noe, smiler hun.

- Men det gjorde du ikke?

- Neida, det var veldig artig. I går var vi veldig flinke til å utnytte det nye redaksjonsnære studioet vårt.

Distriktsdirektør i NRK Grethe Gynnild-Johnsen

NRKs direktør for Nyhetsdivisjonen, Grethe Gynnild-Johnsen, sier hun er utrolig stolt over freamoverlente medarbeidere i Østfold.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Stolt sjef

– Jeg er utrolig stolt over hvor framoverlent våre medarbeidere i Østfold har vært når vi har testet ut lettere måter å komme på lufta de siste månedene, sier NRKs direktør for Nyhetsdivisjonen, Grethe Gynnild Johnsen.

– Det har vært viktig at en erfaren programleder som Kathrine har gått i bresjen for nye publiseringsløsninger, hun har vist at det faktisk går an.

Frigjør ressurser til andre oppgaver

En forenkling av studiojobben betyr ikke at fotografer og andre TV-fagfolk i NRK ikke lenger har noe å gjøre, presiserer Kathrine Brønn. Det åpner for en mer fleksibel arbeidsdeling og nye muligheter.

Martin, Espen, Kathrine

Martin Tangen Schmidt, TV-foto og teknikk, Espen Torgersen, programleder og reporter, og Kathrine Brønn oppsummerer gårsdagen i studio.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Vi trenger teknikere, det er det jo ingen tvil om. Selv om man kan gjøre mye alene, så hadde ikke det gått uten at det er teknikere på huset i løpet av dagen. Den kunnskapen er utrolig viktig å ha. Så jeg er veldig stolt av kollegene mine her.

– Det er ikke én tekniker her på huset som ikke har syntes at dette prosjektet her er veldig spennende. Senest i går var det en som har jobbet som tekniker i 40 år i NRK, som sa "tenk for en mulighet dette gir!" Han ble på en måte arbeidsløs under sendingen i går, men smilte og skjønte at her har vi mange muligheter. For da kan han gjøre noe annet imens.

Maratonsending på nettet

NRK Østfold sendte seks timer direkte nett-TV fra klokken 15 i går, med forhåndsstoff på første runde i NM i fotball, i samsending med Fredriksstad Blad.

– Vi så hvor mange muligheter som ligger i det nye studioet vårt, fortsetter Kathrine Brønn. Og det å kunne gå på lufta noen timer etterpå helt alene, noe som er hva dette er tenkt til i utgangspunktet, var kjempespennende.

– Men hvor historisk er egentlig dette?

– Det er første gang det er gjort i NRK, og første gang i en nyhetssending i Norge, har jeg i hvert fall fått beskjed om.

Noe som er nødvendig for å møte publikums forventinger, mener Brønn.

– Seerne krever jo at vi kommer på raskere i dag. Smeller det et sted, så forventer de at vi er der med en gang, og ikke bare har noen linjer på nett. Men at vi er der med levende bilder på TV eller nett, og forteller hva som har skjedd.

NRK landet rundt må komme betydelig hurtigere på lufta direkte og med levende bilder på mobil, nett og TV når det skjer noe gjennom hele døgnet, legger direktør Johnsen til.

– Det krever betydelig enklere publiseringsløsninger. Det har vi nå utviklet. Vi kan sende direkte fra nærmiljøet og fra hendelser og arrangementer som er viktig i nærmiljøet til folk landet rundt gjennom NRKs brede tilstedeværelse i Norge. Det tror vi er et godt konkurransefortrinn for allmennkringkasteren NRK som også har som oppdrag å være bredt tilstede, avslutter Grethe Gynnild Johnsen.