NRK Meny
Normal

To og en halv måned i fengsel etter butikktyverier

En 20 år gammel litauer er dømt til to og en halv måneders fengsel, etter et butikktyveri på Europris i Rakkestad.

Mannen var 19 år da butikktyveriet ble begått. Han hadde fra i mars i år en betinget dom på 30 dager for helleri, disse dagene må nå også sones i fengsel.

I august i år, like før mannen ble 20 år, stjal han sammen med en annen 19 år gammel litauer, seks digitalkameraer og tre mobiltelefoner fra Europris i Rakkestad. I tillegg er han dømt for å ha sjtjålet diverse kremer fra en Spar-butikk i Larvik, til en verdi av over 2.000 kroner.

– Må reageres strengt mot utenlandske tyver

Til tross for at det kun er snakk om butikktyverier, mente tingretten i tillegg at det måtte dømmes ekstra strengt mot denne mannen, på grunn av at han har vært aktiv og fått straff for flere butikktyverier i Norge det siste halve året, og at vedkommende ikke har norsk bakgrunn.

«Tyverier som skjer fra butikker av personer uten norsk bakgrunn er et stadig økende samfunnsproblem og et stort problem for næringsdrivende butikkeiere. Dette tilsier at det som utgangspunkt bør reageres strengt av allmennpreventive hensyn.», skriver tingretten i straffeutmålingen.

«Videre har vedkommende tre ganger tidligere blitt ilagt reaksjoner for lignende forbytelser over en periode på om lag seks måneder»

Slipper billigere

Den andre litauiske 19-åringen som var med på tyveriene er dømt til 30 dagers betinget fengsel.

Denne mannen, som også kan ses på overvåkningsbildene fra butikkens kamera, slipper adskillig billigere på grunn av at det kun er disse to tyveriene han er dømt for.

Han får også en prøvetid på to år, og må betale en bot på 3.000 kroner. Begge får trukket fra seks dager fra dommen, som de har sittet varetektsfengslet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Risikerer 25 års fengsel

    Østfold-kvinnen som onsdag ble fengslet for å ha forsøkt å smugle 3,7 kilo heroin ut av Uganda, kan få 10 til 25 års fengsel dersom hun blir dømt. Det melder Aftenposten. Den norske ambassaden i Uganda har kommet i kontakt med kvinnen, og kvinnen har fått tildelt en advokat. Politiet har analysert stoffet de fant i kofferten til kvinnen, og har konkludert med at det er snakk om heroin.

  • Tør ikke love støtte

    Høyres idretts-politiske tallsmann Tage Pettersen tør ikke å love statlig støtte til orienterings-VM i Østfold 2019. Alle ordførerne i Østfold har gått sammen for å be om en avklaring rundt søknadene om penger til arrangementet. Pettersen jobber selv for at O-VM skal få støtte, men vil ikke si noe om sjansen for at det blir pengestøtte.

    Tage Pettersen, stortingsmann for Høyre
    Foto: Shemsi Bunjaku / NRK