NRK Meny
Normal

I denne ambulansen kan de behandle hjerneslag

Forskningsprosjektet er på veien. Nå skal en ambulanse med CT-skanner hjelpe slagpasienter i Østfold så tidlig som mulig.

Ambulanse hjerneslag

NYTT UTSTYR FERDIG TESTET: Hjerneslag-pasienter har ikke fått den hjelpen de trengte raskt nok, mener Norsk Luftambulanse. Før nå.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

De som får hjerneslag er svært avhengige av å få hjelp raskt. Det har de ikke hatt store muligheter til, mener Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Men i Østfold har en ambulanse med en CT-skanner bygd inn kjørt rundt på veiene i en god stund. Først som et prøveprosjekt, nå som et offisielt utrykningskjøretøy.

CT-scanner i ambulanse

TAR LIVREDDENDE BILDER: Slik er CT-skanneren plassert i ambulanse. Bildene som tas av slagpasienter kan sørge for riktig medisinering langt raskere enn tidligere.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Det er en stor gruppe pasienter som, slik vi ser det, i dag ikke har et godt nok tilbud, sier generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– Grunnen er at de kommer for sent til behandling. De kommer så sent til behandling at behandlingen virker dårlig.

Først i verden

Prosjektet er et samarbeid mellom Luftambulansen og Sykehuset Østfold. Prøvene har vist at anestesileger klarer å tolke bildene CT-skanneren tar av pasientene, og å gi dem rask og riktig behandling.

En hjelpetjeneste som er unik både i Norge og i verden.

Hans Morten Lossius

Generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Det som er helt nytt i dag, er at vi starter med å gi blodfortynnende medisin til de pasientene som har fått hjerneslag etter blodpropp, sier anestesilege Eirik Franer ved Sykehuset Østfold.

Helt i tråd med det Luftambulansen håpet var mulig.

– Vi ønsker å kunne etablere behandlingen når den virkelig har effekt – og det er så fort som mulig. Hjemme hos pasienten, utenfor sykehuset, sier Lossius.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ingen mistenkte etter Kambo-skyting

    Politiet har funnet spor av så langt 17 avfyrte skudd på Kambo, etter skytingen natt til onsdag. En privat klinikk og et bolighus med tre sovende personer ble truffet av kulene, som har blitt fyrt gjennom et busskur. De tekniske undersøkelsene på stedet ble ferdige i går, sier krimsjef Henning Dalbye i Moss.

    Skyting mot et hus i Moss
    Foto: Odd Skjerdal / NRK