NRK Meny
Normal

I denne ambulansen kan de behandle hjerneslag

Forskningsprosjektet er på veien. Nå skal en ambulanse med CT-skanner hjelpe slagpasienter i Østfold så tidlig som mulig.

Ambulanse hjerneslag

NYTT UTSTYR FERDIG TESTET: Hjerneslag-pasienter har ikke fått den hjelpen de trengte raskt nok, mener Norsk Luftambulanse. Før nå.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

De som får hjerneslag er svært avhengige av å få hjelp raskt. Det har de ikke hatt store muligheter til, mener Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Men i Østfold har en ambulanse med en CT-skanner bygd inn kjørt rundt på veiene i en god stund. Først som et prøveprosjekt, nå som et offisielt utrykningskjøretøy.

CT-scanner i ambulanse

TAR LIVREDDENDE BILDER: Slik er CT-skanneren plassert i ambulanse. Bildene som tas av slagpasienter kan sørge for riktig medisinering langt raskere enn tidligere.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Det er en stor gruppe pasienter som, slik vi ser det, i dag ikke har et godt nok tilbud, sier generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– Grunnen er at de kommer for sent til behandling. De kommer så sent til behandling at behandlingen virker dårlig.

Først i verden

Prosjektet er et samarbeid mellom Luftambulansen og Sykehuset Østfold. Prøvene har vist at anestesileger klarer å tolke bildene CT-skanneren tar av pasientene, og å gi dem rask og riktig behandling.

En hjelpetjeneste som er unik både i Norge og i verden.

Hans Morten Lossius

Generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Det som er helt nytt i dag, er at vi starter med å gi blodfortynnende medisin til de pasientene som har fått hjerneslag etter blodpropp, sier anestesilege Eirik Franer ved Sykehuset Østfold.

Helt i tråd med det Luftambulansen håpet var mulig.

– Vi ønsker å kunne etablere behandlingen når den virkelig har effekt – og det er så fort som mulig. Hjemme hos pasienten, utenfor sykehuset, sier Lossius.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • – Høyt belegg gir korridorpasienter

  Pasienter havner på korridor fordi sykehusene må operere med et for høyt belegg. Det mener leder for Sykepleierforbundet i Østfold, Karen Brasetvik. Sykehuset Østfold har en nullvisjon når det gjelder korridorpasienter, men hadde i fjor i snitt 10 pasienter bak et skjermbrett hver dag. Lederen av sykepleierforbundet mener årsaken ligger i at sykehusene i Norge ligger langt over anbefalt beleggsprosent på 85 prosent.

  Korridorpasienter på Sykehuset Østfold
  Foto: Sykehuset Østfold
 • Influensaen kan ha nådd toppen

  Antall tilfeller av influensa er fremdeles moderat i Østfold. Ifølge Folkehelseinstituttet ser vinterens influensautbrudd ut til å ha nådd en topp i uke 1. Det betyr at influensatoppen kan være nådd, men det er likevel forventet flere influensasyke i ukene fremover.

  Syk, influensa
  Foto: Dusan Zidar