NRK Meny

I denne ambulansen kan de behandle hjerneslag

Forskningsprosjektet er på veien. Nå skal en ambulanse med CT-skanner hjelpe slagpasienter i Østfold så tidlig som mulig.

Ambulanse hjerneslag

NYTT UTSTYR FERDIG TESTET: Hjerneslag-pasienter har ikke fått den hjelpen de trengte raskt nok, mener Norsk Luftambulanse. Før nå.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

De som får hjerneslag er svært avhengige av å få hjelp raskt. Det har de ikke hatt store muligheter til, mener Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Men i Østfold har en ambulanse med en CT-skanner bygd inn kjørt rundt på veiene i en god stund. Først som et prøveprosjekt, nå som et offisielt utrykningskjøretøy.

CT-scanner i ambulanse

TAR LIVREDDENDE BILDER: Slik er CT-skanneren plassert i ambulanse. Bildene som tas av slagpasienter kan sørge for riktig medisinering langt raskere enn tidligere.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Det er en stor gruppe pasienter som, slik vi ser det, i dag ikke har et godt nok tilbud, sier generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

– Grunnen er at de kommer for sent til behandling. De kommer så sent til behandling at behandlingen virker dårlig.

Først i verden

Prosjektet er et samarbeid mellom Luftambulansen og Sykehuset Østfold. Prøvene har vist at anestesileger klarer å tolke bildene CT-skanneren tar av pasientene, og å gi dem rask og riktig behandling.

En hjelpetjeneste som er unik både i Norge og i verden.

Hans Morten Lossius

Generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Det som er helt nytt i dag, er at vi starter med å gi blodfortynnende medisin til de pasientene som har fått hjerneslag etter blodpropp, sier anestesilege Eirik Franer ved Sykehuset Østfold.

Helt i tråd med det Luftambulansen håpet var mulig.

– Vi ønsker å kunne etablere behandlingen når den virkelig har effekt – og det er så fort som mulig. Hjemme hos pasienten, utenfor sykehuset, sier Lossius.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Oljeutslipp når neppe Norge

    Kystverket vil mandag vurdere om de skal sette i gang med ekstra overvåking som følge av et oljeutslipp i Skagen i Danmark.

    Klumper med tykk olje er på vei mot den svenske vestkysten og fire svenske og danske båter forsøker å ta opp tungoljen som er sluppet ut fra et skip i Danmark.

    Seniorrådgiver Ole Kristian Bjerkemo i Kystverket sier at risikoberegninger de har fikk fra svenske kolleger søndag viser at utslippet tidliges når Smögen på tirsdag og at det ikke er fare for at utslippet skal nå Norge.