NRK Meny
Normal

Hvorfor blir vi redde?

Redsel og frykt er noe vi mennesker ofte kan føle på, og noen blir lettere skremt enn andre. Dette kan komme av både gener, oppvekst og egne fortolkninger, ifølge psykolog.

Angst Illustrasjonsfoto:Scanpix

Illustrasjonsfoto: Ofte kan vi være redde for ting som egentlig ikke kan skade oss.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Vi har alle kjent frykt på kroppen. Det snører seg i magen og hendene blir klamme. Kanskje kaldsvetter du, mens lette skjelvinger går gjennom en nummen kropp.

Psykolog Karl Tore Øvergård jobber for Kirkens Bymisjon. Han forteller at frykt er en grunnleggende forsvarsmekanisme.

– Frykt er en overlevelsesstrategi som er medfødt, og helt nødvendig for at vi skal kunne overleve, sier han.

Frykt, angst og fobi

Ifølge Øvergård kan redsel ofte kategoriseres i begreper som frykt, angst og fobi, og mange bruker de om hverandre. Selv pleier han å si at frykt gjerne er en respons på en reell fare, mens angsten gjerne kommer fra menneskers mentale bilde av virkeligheten.

Karl Tore Øvergård

Psykolog Karl Tore Øvergård.

Foto: Caroline Ulvin Johansson / NRK

– Angst er et forsøk på å få kontroll over noe som er uoversiktlig for oss. Man kan si at den ikke står i stil med den reelle fare, sier Øvergård og legger til at fobier er i samme gate, men ofte knyttet til spesifikke fenomener som mørket eller edderkopper.

Noen mer engstelige enn andre

At noen har lettere for å bli redd enn andre mener psykologen kan ha med både gener, oppvekst og egne opplevelser å gjøre.

– Man ser at angst går igjen i familier. I tillegg kan frykt bli tillært gjennom å ha nervøse foreldre, sier Øvergård.

– Det handler i stor grad også om måten man tenker, kalkulerer og tolker ting på. Jo verre vi tror det er, jo lettere er det for å få angst, forteller han.

Forskrekket baby

Frykt kan læres ved å ha nervøse og overbeskyttende foreldre, ifølge Øvergård.

Foto: Dainis Eglavs / ScanStock

I tillegg kan kreative mennesker ha lettere for å få angst enn andre.

– Kreative mennesker har en bedre forestillingsevne. For å få angst så må man nødvendigvis komme på ting, sier Øvergård.

Rasjonell og irrasjonell frykt

Ifølge Øvergård opplever de fleste av oss mildere former for angst – det vi kan kalle hverdagsangst.

– Hverdagsangsten er mild, kort og episodisk. Korte episoder som man lærer noe av, sier han.

Og ofte er vi redde for ting som egentlig ikke kan skade oss. Øvergård mener det er viktig at vi aktivt øver på å skille mellom hva som er en rasjonell og en irrasjonell frykt.

– Hjernen vår klarer ikke alltid automatisk å skille mellom de to tingene. Om vi enten forestiller oss en fare, eller opplever en fare, så kan hjernen og kroppen kunne reagere på samme måte, forteller han.

Unngå å undergrave

Ifølge Øvergård er det viktig å ikke undergrave angsten sin, men isteden klare å forholde seg til den når den kommer.

– Angst er ikke farlig. Tanker er heller ikke farlige. Noen ganger får vi impulser og innfall som kan virke skremmende. Da er det viktig å spørre seg om tankene man har er sanne. Har jeg oppfattet faren reelt?, sier Øvergård.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kraftige tordenbyger på vei

    En bygelinje med torden er på vei østover. Drammen og Oslo har nettopp opplevd kraftige vindkast og høljeregn. Nå advarer vakthavende meteorolog Vibeke Thyness om at Indre Østfold kan oppleve det samme. I Smaalenenes Avis oppfordrer hun folk til å trekke ledninger ut av stikkontakten og lukke igjen åpne vinduer.

  • Funnet bil fra ran

    Politiet har funnet bilen som to ranere stakk av med etter det brutale ranet mot et ektepar i Rygge natt til mandag. Det skriver Moss Avis. Bilen ble funnet i et skogsholt mellom Svinesund og Strömstad. Den er transportert til politihuset på Ski for nærmere undersøkelser.