Disse skal ikke i kjøleskapet

Både frukt, bær og grønnsaker bør oppbevares i romtemperatur, mener kokk Øystein Kristiansen.

Grønnsaker

ROMTEMPERATUR: Tomater er et eksempel på frukt som mister all smak om den serveres kjøleskapskaldt.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Mange av oss putter både tomat, agurk og epler i kjøleskapet så fort man har fått dem ut av handleposene. Men det er en løsning som ikke anbefales av lederen for Kokkenes Mesterlaug i Østfold.

Kokk og butikksjef Øystein Kristiansen

PEILING: Øystein Kristiansen er leder for Kokkenes Mesterlaug i Østfold, og bør derfor vite hva han snakker om.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Tomater trenger romtemperatur for å få frem smak, og de tåler også å ligge fremme på benken.

– Hjemme har jeg alltid epler, pærer, tomater og agurker liggende på benken fordi jeg liker å gå og spise på dette, sier kokk og butikksjef Øystein Kristiansen til NRK.

– Må oppbevares så det lever

Han mener folk oppbevarte frukt og grønt på en mer fornuftig måte tidligere, da vi ikke hadde så mange teknologiske hjelpemidler.

– Da jeg vokste opp plukket vi epler på høsten som vi hadde i kasser og flyttet litt rundt på ettersom temperaturen forandret seg. Det er noe av det samme prinsippet som gjelder nå, at det må oppbevares så det lever. Det skal ikke tørke ut, og ikke ha det for kaldt eller varmt.

Avokado

SPISEMODEN: Avokado må spises ganske raskt etter innkjøp, forklarer Kristiansen. – I kjøleskap blir den fort brun, og ikke noe god i det hele tatt.

Foto: www.frukt.no

En frukt som har blitt stadig mer populær i norske hjem er avokado, og heller ikke den har godt av å bli nedkjølt.

– Da blir den fort veldig brun, og ikke noe god i det hele tatt. Det er kanskje ett av de vanskeligste produktene, for det er spisemoden avokado som blir solgt i butikkene og den tåler ikke veldig lenge, sier kokken.

Grønnsakskuffen kan funke

Men for dem som spiser frukt og grønt litt sjeldnere enn Kristiansen kan likevel kjøleskapet gjøre nytten som en plan B.

Jordbær Vestfold

TEMPERERT: Bær skal helst serveres med romtemperatur.

Foto: ÅSE KARIN HANSEN / NRK

– De nye kjøleskapsskuffene er gode fordi de har en ekstra isolasjon så det ikke blir for kaldt. Men husk å ta det ut og få det romtemperert.

Og den samme hovedregelen gjelder for sommerens friske bær som frister mange av oss på denne tiden av året.

– Du forlenger holdbarheten litt ved å ha dem i kjøleskapet, men smaken forsvinner. Den kommer jo tilbake, men da må du ta dem ut og la de stå litt så du får frem smaken igjen, sier Kristiansen.

.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Motstand mot togoppsamling

    Forslaget fra Bane NOR om å etablere et hensettingsanlegg for tog på Halmstad møter motstand hos fylkespolitikerne. Dette er ett av fire forslag til plassering i området Moss, Rygge, Råde. Anlegget er foreslått for tett på Rygge stasjon, sier gruppeleder fra Arbeiderpartiet, Siv Henriette Jacobsen.

  • Se TV-nyhetene fra Østfold