NRK Meny
Normal

Herfra går mer enn hvert fjerde fly til Polen

Ryanair kutter kraftig til andre destinasjoner fra Moss lufthavn Rygge i år, men øker antall ruter til Polen.

Moss lufthavn Rygge

POLAKKER: I sommer skal det flys til åtte polske byer fra Rygge. Det gjør Polen til det viktigste markedet for flyplassen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Vi skal til Krakow. Jeg har hørt mye bra om at det er en by det er verdt å reise til for å se litt, sier Berit Heier.

Når NRK møter henne på Moss lufthavn Rygge torsdag er hun på vei til Polen på jentetur sammen med datteren og en venninne. Av i alt tretten avganger fra flyplassen denne dagen går fire til det østeuropeiske landet.

Mange polakker

Ryanair-fly tar av fra Moss lufthavn Rygge

KUTTER: Ryanairs øvrige rutetilbud fra Rygge kuttes, men det satses på Polen fra flyplassen i Østfold.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Fra Rygge går det nå ruter til åtte polske byer, noe som utgjør over en fjerdedel av flytrafikken. Det skyldes ikke minst at polakker er den klart største gruppen av utlendinger i Norge nå, mener markedssjefen på Rygge sivile lufthavn (RSL).

– Det er arbeidsreiser, pendlerreiser til og fra. Det kan være besøk til slekt, venner og familie i Polen, så det er mange årsaker til at polakker bruker disse rutene godt, sier Silje Thoresen til NRK.

En av dem er Grzegorz Mazurkewicz, akkurat ankommet fra Krakow på vei til Oslo.

– Jeg er her for å besøke venner. Jeg har bodd i Norge i to år, men nå er jeg tilbake i Polen, sier han.

– Populært feriemål

Silje Thoresen

POPULÆRT: Det er ikke bare polakker som benytter seg av flytilbudet til Polen fra Rygge, forteller markedssjef Silje Thoresen ved Rygge sivile lufthavn.

Foto: Camilla Næss / NRK

Fra før er det kjent at Ryanair i år kutter en rekke ruter fra Rygge, men velger altså å øke til Polen. Trafikken dit er dermed en bærebjelke for flyplassen.

Men det er ikke bare polske passasjerer på de mange ukentlige avgangene sørøstover.

– Nordmenn har virkelig fått øynene opp for Polen, og hva landet kan tilby som reisemål. Mye av dette skyldes også at prisene er veldig gode. Og så har du jo forretningsreisetrafikken mellom Norge og Polen som også er stor, sier Silje Thoresen.

– Ryanair er såpass kommersielt drevet at de legger ruter der det er potensial for god inntjening. Det vises også på rutekartet fra Moss lufthavn Rygge.

Mer enn hver fjerde flyrute fra Moss lufthavn Rygge går nå til en polsk by. Ryanair slanker antall destinasjoner fra Rygge kraftig i år, men øker antall ruter til Polen.

Reporter: Lars Håkon Pedersen. Foto/redigering: Christian Nygaard-Monsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Totalforbud mot bål

    Som følge av stor fare for gress- og lyngbrann har brannsjefene i Østfold og Follo vedtatt totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark. " I nærheten av" defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale. Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes. Det varme og tørre været som vi har hatt i vårt distrikt i lengre tid har ført til stedvis stor gress- og lyngbrannfare i kommunene. Skogbrannfarevarselet (se www.yr.no) viser meget stor skogbrannfare i tiden fremover. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.