NRK Meny
Normal

Hver fjerde byggeplass stengt på flekken

Syndes mot sikring av arbeid i høyden.

Jørgen Bjåland

Jørgen Bjåland, regionalt verneombud i Østfold og Akershus var fornøyd med denne byggeplassen, men i år har han stengt flere andre.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Hver fjerde byggeplass det regionale verneombudet har besøkt i år har blitt stengt på flekken.

Det er sikring av arbeid i høyden det syndes mot. Det er heller ingen tegn til bedring, ifølge regionalt verneombud i Østfold og Akershus, Jørgen Bjåland.

– Vi har besøkt cirka 480 virksomheter i år. Av dem har vi måttet stanse over 140, forteller han.

– Det er manglende rekkverk eller at det er balansegang på tak eller i stilas. Da er det fare for liv og helse, understreker Bjåland.

– Vil spare noen kroner

Dårlig sikring i høyden er like utbredt blant norske firma som utenlandske. Noen mangler kunnskap, men like ofte handler det om penger, har Bjåland erfart.

Jon Sandnes, adm.dir i Byggenæringen

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening.

– Det er en del som jukser litt og tar noen snarveier for å spare noen kroner, forteller han.

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes, er klar på hva de tenker om en slik praksis.

– Det å ha en kultur hvor man tror at det lønner seg å sondere på helse, miljø og sikkerhet, slike aktører ønsker ikke vi å representere, understreker han.

Foreslår bøter

Verneombud Jørgen Bjåland mener det må få større konsekvenser å slurve med sikkerheten.

– Vi må vel bare fortsette den jobben vi gjør, men det er mulig at det må enda større konsekvenser til for at folk skal lære det og gjøre noe med det, sier han.

(Artikkelen fortsetter under)

Byggeplass i Fredrikstad

Enebakk blikkenslagerverksted reparerer taket på Artillerigården i Fredrikstad. Byggeplassen har ikke blitt stengt og formann Rune Günther mener de har god sikkerhet.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Bjåland mener bøter kan være et godt tiltak.

Nå har arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjoner i bransjen satt seg ned for å finne ut hvordan arbeidet med helse miljø og sikkerhet kan bli bedre. Forslaget kommer i februar.

– Godt sikret

Rune Günther

Rune Günther, formann i Enebakk blikkenslagerverksted.

Foto: Anne Ognedal / NRK

I Gamlebyen i Fredrikstad har formann i Enebakk blikkenslagerverksted, Rune Günther, ansvar for ti mann som jobber i høyden.

Han mener de er godt sikret og at de vil bestå testen dersom det regionale verneombudet kommer på besøk.

– Jeg tror det hadde gått bra. Stilas har vi rundt hele og den er godt sikret. Vi har ikke hatt noen uhell her, det har gått bra siden juni, forteller Günther.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Enebolig totalskadd i Fredrikstad

    Det brøt ut brann i en enebolig på Torp i Fredrikstad natt til fredag. En 87 år gammel mann ble tatt hånd om av helsepersonell, opplyser politiet til NTB. Flere nabohus ble evakuert, men beboerne har nå fått flytte hjem igjen.

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.