NRK Meny
Normal

Hvaler vil være med i ny eldresatsing

Behovet for sykehjemsplasser på Hvaler bortimot firedobles de neste 15 årene. Samtidig trenger stadig flere feriegjester pleie- og omsorgstjenester.

Behovet for sykehjemsplasser på Hvaler bortimot firedobles de neste 15 årene. Samtidig trenger stadig flere feriegjester pleie- og omsorgstjenester.

Foto/redigering: Odd Skjerdal

Fredag kom finansminister Siv Jensen på besøk, for å lære mer om utfordringene øykommunen står overfor. Jensen var med Hvaler-ordfører Eivind Norman Borge på Dypedalsåsen sykehjem på Vesterøy under besøket.

Jensen og Norman Borge på Dypedalsåsen

Siv Jensen og Eivind Norman Borge på vei inn til Dypedalsåsen sykehjem på Vesterøy.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Utfordringer i fremtiden

Den lille øykommunen står foran en stor utfordring. I dag klarer Hvaler seg med 32 sykehjemsplasser. Om 15 år trenger de nesten fire ganger så mange.

Samtidig øker pleie- og omsorgsbehovet med nær 20 prosent når feriegjestene flytter inn i sommerhalvåret. Dette vil ordføreren svært gjerne ha dekket.

Ordfører Hvaler

Hvaler-ordfører Eivind Norman Borge vil være med på et prøveprosjekt hvor pengene i eldresektoren følger brukerne gjennom statlig finansiering.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Vi håper at vi kan være med i en prøveordning som går ut til 20 kommuner. Vi skal søke om å få være med, for å se om vi kan finansiere helse og omsorg på en litt annen måte, sier Eivind Norman Borge.

– Da vil pengene i større grad følge brukeren i forhold til hvordan det er i dag.

Hvis kommunen blir med i prøveprosjektet vil det føre til en statlig finansieringsmodell av eldreomsorgen.

Teste ut statlig finansiering

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier denne modellen, hvor finansiering følger brukeren, er politikk partiet ønsker å få testet ut.

Siv Jensen

Siv Jensen, Frp-leder og finansminister, var fredag på besøk på eldresenteret på Hvaler.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Vi synes det er behovene til de eldre som skal utløse finansiering og ikke de rammene som enhver kommune setter, sier Jensen.

– Jeg er veldig glad for at det er mange kommuner ser dette som et spennende prosjekt å være med på. Det kan jo i hvert fall være med på å få friske statlige penger til et satsingsområde.

Regjeringen har ifølge Jensen økt sine bidrag til nye bygninger og sykehjemsplasser i eldreomsorgen.

– Så vi har på en lang rekke områder tatt en større del av regningen, i tillegg til at vi nå prøver ut denne statlige finansieringsordningen.

Søknadsfristen til norske kommuner for å være med i prøveprosjektet er satt til 1. desember.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK