Vil ha fartsgrenser til sjøs

Hvaler kommune vil ha fartsgrenser for å verne miljøet og øke sikkerheten til sjøs.

Illustrasjonsfoto
Foto: Rainer Prang / NRK

Bruken av Skjærgården har endret seg dramatisk de siste åra og har ført til stort press på kystsonene. Det skaper problemer.

- Eksplosiv utvikling

- Med hensyn til båtfart og båttrafikk er det jo nærmest en eksplosiv utvikling som vi har sett de seneste årene. Og det har vel sammenheng med velstandsutviklingen - større båter, større hastigheter, mer innvirkning av kjølvannsbølger i leder og i sund med påvirkning av bryggeanlegg og andre installasjoner. Så dette er viktig å få på plass nå, sier rådgiver Eivind Børresen i Hvaler kommune.

Nils Bustgaard, som driver butikk ved Herfølrenna på Hvaler, har i lang tid vært engasjert i at båttrafikken i havneområdene må fartsbegrenses. Bustgaard håper nå at fartsgrenser til sjøs kan bli en realitet på hvaler.

- Vi har et problem. Her i Herfølrenna er det 20 til 30 prosent som ikke slår av på farta, og dermed lager svært mye sjø og ubehageligheter for de som ligger i bryggene, sier han.

- Veldig positive

Rune Jensen ved lensmannskontoret på Hvaler uttrykker glede for initiativet fra kommunen.

- Vi stiller oss veldig positive til utspillet som er kommet fra kommunens side. Og jeg ser helt klart at det i enkelte områder er behov for en begrenset hastighet. Det er tydelig at mange har vært opptatt av dette lenge, sier han.

Et vedtak om fartsgrenser til sjøs i Hvaler havnedistrikt kan tidligst være klart neste sommer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Knivdrept er fra Mysen

    Mannen som ble knivdrept på Majorstuen i går er fra Mysen, melder Smaalenenes Avis. Avdøde er en ung mann i 20-årene. Ingen er pågrepet i saken enda. Avdøde er ikke kjent for politiet fra før.

    Politiet jobber på stedet etter knivstikking på Majorstuen
    Foto: Thomas Marthinsen / NRK
  • Brun hest i veien

    Pollitiet melder at det skal være en brun hest i veien i Aremark. Den skal være observert rundt 2 kilometer fra Aremark kirke, i retning Tolsby. Savner du en brun hest kan ringe politiet på 02800.