NRK Meny
Normal

Hva skjer når sykehuset flytter?

Neste høst blir det fullt på Kalnes når det nye sykehuset åpner der. Hvordan vil det prege byen som blir forlatt, nemlig Fredrikstad?

Sykehuset Østfold Kalnes

Neste år skal det nye sykehuset på Kalnes i Sarpsborg tas i bruk.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Det er flere tusen ansatte som får ny vei til jobben før jul neste år. I en radioserie på NRK Østfold denne uka ser vi nærmere på hvilke konsekvenser dette har for folk.

Hvorfor ble Kalnes valgt?

I første del blir vi med den tidligere sykehusdirektøren Eddie Sjøborg de 20 kilometerne fra det gamle sykehuset på Cicignon til det nye på Kalnes. Han forteller at det er flere grunner til at sykehuset havnet akkurat der:

– Hovedårsaken var nok at fylket eide denne tomta og dermed slapp en tomtekostnader, sier han:

 : Sykehuset flytter: Historien

Bli med på kjøretur fra det gamle til det nye sykehuset:

Neste høst blir det fullt på Kalnes når det nye sykehuset åpner der. Hvordan vil det prege byen som blir forlatt, nemlig Fredrikstad?

Etterlyser planer

I andre del av serien handler det om bygningene som skal tømmes. Og om planene for området. Drosjesjåfør Jafaar Mahmoudi er engstelig for hva som kommer til å skje med byen.

– Neste år da sykehuset flytter blir Fredrikstad en død by, frykter han:

 : Sykehuset flytter: Hva med området?

Forblir storebror

De som driver butikk i sentrum av Fredrikstad er svært spente på hvordan flyttingen slår ut for deres virksomhet. Hos Ferner Jacobsen møter vi Kjersti Jensen:

– Dette snakker vi mye om. Det er en tilbakevendende utfordring for å få ting til byen. Det er det det handler om:

 : Sykehuset flytter: Hva med Fredrikstad?

Debatt om sammenslåing

Eddie Sjøborg mener Sarpsborg og Fredrikstad bør slå seg sammen. Men han får ikke støtte av samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen.

– Jeg tror at hvis Sarpsborg og Fredrikstad jobber med litt forskjellig logikk for å være attraktive, så kan det være vel så bra som at de får et felles system:

 : Sykehuset flytter: På tide med en storby?

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vannlekkasje i Mysen

    Teknisk avdeling i Eidsberg kommune jobber mandag med å fikse en vannlekkasje ved Rugdeveien, melder Smaalenenes Avis. Årsaken bak vannelekkasjen er ukjent, og noen kan være uten vann i flere timer.

  • Bidro med berging

    Fredrikstad brannvesen assisterte havnevesenet med berging av en båt tidligere i dag. Båten sank ved Phønixbrygga natt til mandag.

    Båtberging ved Phønixbrygga
    Foto: Elisabeth Alstadsæter / PRIVAT