NRK Meny
Normal

Hva er egentlig en pensjonskasse?

Mange av oss gjesper og tenker at det er noe du kan skyve på forholdet til, til du blir pensjonist. Men hva er betyr det egentlig å ha en av landets beste pensjonskasser?

Pensjonskasse. Mange av oss gjesper og tenker at det er noe du kan skyve på til du blir pensjonist. Men, hva er egentlig en pensjonskasse? Vi har vært innom en av landets beste; Halden kommunale pensjonskasse.

Reporter: Merete Kildahl

Halden pensjonskasse

Bak disse dørene på Kongens brygge i Halden forvaltes over 1,4 milliarder kroner i pensjonskassa.

Foto: Merete Kildahl/NRK

En gammel tollbod på Kongens brygge i Halden. Hvem skulle trodd at den kommunale pensjonskassa forvalter over 1,4 milliarder kroner bak disse dørene?

– Alle må spare for fremtidig pensjon og pensjonskassene er arbeidsgivers instrument til å spare for sine ansatte, sier rådmann i Halden Eivind Hansen.

Ikke bare sparer Halden pensjonskasse over én milliard pensjonskroner, den sørget for 4,4 prosent avkastning første halvår i år. Noe som er nesten best i Norge, viser en rapport fra Kommunal Rapport.

Inntekter på over 235 millioner

Men, tallene er klare. De små kommunale pensjonskassene er bedre enn de store private, og Halden er på toppen av lista.

Slik har det ikke alltid vært: På 90-tallet tapte pensjonskassa over 30 millioner på IT-aksjer.

– Nå har vi heldigvis en god egenkapitalsituasjon og vi kan spare effektivt, sier Hansen.

Og det gjør de. Inntektene i fjor var på over 235 millioner. Men hvem kommer de gode resultatene til gode? De 1700 ansatte i kommunen som er medlemmer i pensjonskassa?

– Medlemmene i det offentlige er garantert en viss prosent av lønnen de har på det tidspunktet de har når de går av med pensjon. Det er en viktig garanti for alle pensjonskasser å levere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eivind Hansen

Fra kontoret til Halden-rådmann Eivind Hansen styres mye av det som har med Halden kommunes pensjonskasse å gjøre.

Foto: Merete Kildahl/NRK

– Må ta risiko

Så medlemmene får ikke utbetalt noe av avkastningen. Hvem nyter godt av økte inntekter da?

– Det kommer kommunene til gode i form av lavere pensjonsutgifter. Jo mer vi klarer å spare, jo mer kan vi bidra til en lavere pensjonsregning for Halden kommune.

Men, investering i sparing og aksjer er risiko. Derfor passer Eivind Hansen og hans medarbeidere godt på.

– Man må ta risiko for å få avkastning. Det som er viktig er å styre den risikoen.

Det har dere gjort bra de siste årene?

– Det ser ut til å ha gått greit, smiler Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta henter svenske

    Den svenske ishockeyspilleren Ludwig Karlsson (26) er klar for spill i Sparta resten av sesongen, melder Sarpsborg Arbeiderblad. 26-åringen er blitt fristilt fra sin engelske klubb Milton Keynes Lightning. Karlsson er forward og har scoret to mål og stått bak 6 assist på 23 kamper denne sesongen.

  • Veien åpnet etter kjedekollisjon

    Politiet opplyser at riksvei 109 er åpnet etter en kjedekollisjon torsdag ettermiddag. Fire biler kjørte inn i hverandre og politiet mistenker at føreren av den bakerste bilen var påvirket av rusmidler. Føreren anmeldes.