Hopp til innhold

Sjekk hva du bør gjøre når det lyner

Er du redd for å bli truffet av lynet? Her får du tipsene om hva du bør gjøre når det tordner og lyner som verst.

Lyn

FARLIG? Det er mange myter om lyn. NRK har samlet noen råd om hva du bør gjøre når det lyner.

Foto: Ivar Marthinusen

– Man behøver ikke å gjemme seg bort når det tordner og lyner, men man bør tenke på å ta hensyn. Lynet finner den korteste veien ned, sier vaktleder ved Alarmsentral Brann Øst, Hanne Johansen.

– Søk ly

Lyn

HØYESTE PUNKT: Lynet finner den korteste veien.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tordenbygene oppstår typisk på ettermiddagen på sommerdager når solen har varmet opp bakken hele dagen. I fjor ble det registrert over 18.000 lynskader i Norge, og over halvparten av de skjedde i juli og august.

Norsk brannvernforening mener det er liten grunn til å være redd for lyn, men anbefaler at man tar forholdsregler når tordenværet kommer.

De mener det er lurt å søke ly innendørs hvis det er mulig. Ellers bør du holde deg unna høye enslige trær. Om det ikke finnes noen bygninger i nærheten kan du søke beskyttelse i en en hule eller grøft, eller legg deg ned på bakken.

Det tryggeste stedet du kan oppholde deg når det lyner, er i en bil. Om lynet treffer bilen følger det karosseriet utvendig og videre til bakken. Det smeller selvsagt kraftig og ofte punkterer bilen også, men inni er det helt trygt.

Kjenn etter om det lukter brent

Et sted du i hvert fall bør holde deg unna er vann. Er du ute og bader bør du komme deg opp på land så fort som mulig, er anbefalingen.

Er du inne anbefaler brannvernforeningen at du holder deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner.

– Og så må du trekke ut stikkontakter. Det er heller ikke anbefalt å bruke elektriske apparater, sier Johansen.

Du bør også være ekstra oppmerksom etter at tordenværet har passert.

– Lynet kan slå ned på utsiden og følge strømnettet inn i huset. Etter det har tordnet kan det være lurt å titte etter og kjenne etter om det lukter brent.

Advarer mot vind

Er du på båtferie, trenger du ikke avlyse ferien fordi det kommer lyn og torden, mener skipper på redningsskøyta Horn Rescue, Kai Jensen. Men du bør være litt ekstra obs på vind.

Kai Jensen

ADVARER MOT VIND: Kai Jensen, skipper på redningsskøyta Horn Rescue, mener det er viktig å være obs på at det kan komme mye vind i forbindelse med lyn og torden.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Lyn og torden skremmer mange, og mange blir engstelige. Da er det best å holde seg i havna, sier han.

Selv om det er sjelden at lyn slår ned i båter, er elektronikken utsatt.

– Derfor bør man alltid ha et papirkart så man kommer seg hjem. Hvis motor og alt klapper sammen, må man ringe etter hjelp. I tilegg bør man ha lynavledere.

Er man langt ute på sjøen, bør man sikre seg mot vinden.

– Da er det viktig å berge seil og redusere seilføring. Disse bygene er ofte korte og da bør man ta det så rolig som mulig til det hele gir seg, sier han.

Flere nyheter fra NRK Østfold

Hjortelus på en hånd

Hjortelusa ble lurt av varmen i mai

Bil påkjørt av tog i Østfold

Tog har treft ein bil i Sarpsborg – ein omkommen