NRK Meny
Normal

Glad for økende interesse for gammelt håndverk

Råde Husflidslag gleder seg over en økende interesse for husflid og gamle norske håndverkstradisjoner. TV-serien «Anno» kan ha bidratt til dette.

Stein Akre, leder Råde Husflidslag

Leder i Råde Husflidslag Stein Akre mener det går an å ta vare på gammel tradisjon og fornye seg. Ølhønene som er blitt til vinender er et artig eksempel.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Denne lørdagen markerte Råde Husflidslag sitt 25 års jubileum med fest i lagets lokaler på Råde stasjon. Sentralt på festen var selvfølgelig presentasjon av de ulike aktivitetene og utstilling av ting laget i husflidslaget. Selv om vårsola skinte ute hygget lagets medlemmer seg inne.

Leder av laget, Stein Akre, kan presentere en stor variasjon av håndverksprodukter: ølhøner, drikkekopper, sveipede fat og esker til bunadssølv og til flatbrød, skinnfeller og strikkede gensere, kniver og masse annet.

– Vi hadde en studiering etter nyttår som gav oss åtte-ni nye medlemmer, forteller Akre.

Økende interesse for husflid

– Øker en programserie som «Anno» interessen for norsk husflid?

– Det tror jeg helt sikkert. Du ser jo der i det programmet at de har forskjellige håndverksteknikker, gamle metoder å gjøre ting på. Vi bruker også de gamle teknikkene, men prøver av og til å lage nye modeller. En ølhøne som var før er gjort om til en vinand. Det samme med sveipede ting, vi lager nye former og bruker nye materialer.

Akre er spent på fortsettelsen av «Anno», når serien skal spilles inn i Østfold til sommeren.

– Det gjør noe med deg å kunne være medlem av en slikt lag. Du føler at du har røtter tilbake 25 år tilbake, sier Randi Sundby.

Hun tror også serien har vært med på å rette søkelyset mot gammelt håndverk.

En trend i tiden

– Jeg tror det er en trend i tiden at vi søker tilbake til røttene våre, sier Sundby.

– Vi merker at interessen vokser. Vi så det på «Anno»: man sitter med håndarbeider, går inn i tingen og får fred og ro i sinnet. Jeg tror det er veldig sunt, sier Wenche Bjørnli.

Hun trekker også frem samholdet i laget, hyggen på torsdagskveldene når de er samlet.

Bjørnli er opptatt av skinnfeller, noe som fantes i sengene på gårdene i Østfold. Hun synes det blir spennende å se om det er noe som dukker opp i den neste «Anno»-sesongen.

Anno

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistet jobben etter journalsnoking

    Seks NAV- ansatte i Østfold har mistet jobben på grunn av journalsnoking de siste seks årene. Det bekrefter fylkesdirektør i NAV Østfold Sverre Jespersen. De seks som har måtte slutte i jobbene sine har alle snoket i sensitive opplysninger til personer de ikke er saksbehandlere for. NAV har nulltoleranse når det gjelder journalsnoking, forteller fylkesdirektøren.