NRK Meny
Normal

Husene må vike der bussen skal fram

Opp mot 60 bolighus og 9 næringsbygg kan bli revet under utbyggingen av Rolvsøyveien ut fra Fredrikstad. De frammøtte på kveldens orienteringsmøte fikk en del å tenke på.

Glommaringen

BUSSEN SKAL FRAM: Utvidelsen av fylkesvei 109 på Rolvsøy skal komme kollektivtrafikken og de mykere trafikantene til gode, sier Statens vegvesen.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

To av de mange som var på orienteringsmøtet er Senad og Nermina Babovic. De har bodd på Rolvsøy siden 1998, og stortrives der. Men nå har de fått vite at huset deres er blant dem som skal rives.

– Vi kan søke om innløsning av huset, sier Senad. Søknaden skal han sende til Statens vegvesen, og fristen er 3. mai. Det føles rart, sier han.

– Vi vet ikke hva det blir til, de har ikke bestemt seg. Vi venter på vedtak av politikerne både i Fredrikstad og på Stortinget. Det gjør oss usikre.

Plantegning Rolvsøy

KRYSS = RIVING: Et stort antall bolighus og næringsbygg kan bli fjernet for å gi plass til den utvidede FV 109.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Men de to er ikke imot veiutbyggingen, som ifølge Vegvesenets overslag vil koste mellom 2,4 og 4 milliarder kroner. Mer presise kan ikke Vegvesenet være enda.

Satser på nullvekst i biltrafikken

– Målet med utbyggingen er å legge bedre til rette for kollektivtrafikk, gående og syklende, sier Statens vegvesens planleggingsleder Lise Larsen.

– Det er lagt en nullvekst til grunn i persontrafikken. Blir det ikke nullvekst, så blir det kø. Man bygger ikke veien for å øke kapasiteten for privatbilismen, understreker Larsen.

Veien blir bredere, og det er tenkt en fartsgrense på 60 km/t hele veien. Å øke tillatt hastighet vil ikke gi plass til flere biler på veien, mener Larsen.

– Setter vi opp farten blir det større luker mellom bilene og mer oppbremsing, sier planleggeren.

– Det blir vel bra med en bedre vei, tror Nermina.

Senad og Nermina Babovic

Senad (tv) og Nermina Babovic har bodd på Rolvsøy siden 1998, og vil prøve å finne seg et annet hus der når de må flytte.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Da slipper folk å stå så mye i kø. Det er mye stress med å komme seg på jobb og hjem igjen.

Men hun tror ikke det blir mange flere som bruker buss eller sykkel.

– Kanskje jeg gjør det av og til, men bil er best, sier Nermina Babovic.

– Det blir sikkert mer kollektivtransport, tror ektemannen hennes, Senad. Etter det han har sett av planene å dømme, tror han det blir veldig bra.

Vil fortsatt være på Rolvsøy

De to satser på kortreist flytting når dagen kommer.

– Vi liker oss bra der vi bor nå. Rolvsøy er et kjempefint område å bo i, mange fine mennesker. Her har jeg fått kontakt med mange siden jeg flyttet hit i 1998. De er veldig, snille, sier Senad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: