Må legge ned om to uker uten støtte

Eierne av Erlandsens Conditori i Halden frykter at de må stenge dersom de ikke får støtte av kommunen. I dag aksjonerte flere hundre haldensere.

Erlandsens Conditori

Medeier Malin Groth Pettersen holdt en kort appell utenfor Erlandsens Conditori i Halden i formiddag.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

– Jeg vil gjerne beholde jobben min!

Slik åpnet Malin Groth Pettersen sin appell utenfor Erlandsens Conditori og bakeri i Halden klokken 12 i dag.

Hun er en av tre funksjonshemmede eiere som i dag driver konditoriet i Storgata i Halden.

Ønsker assistent på deling

Erlandsens Conditori

Innehaver Malin Groth Pettersen betjener en kunde.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Sammen med Kim Robin Johansen og Daniel Harbo driver hun det som er byens eldste bakeri.

For å investere i sin egen arbeidsplass startet de tre psykisk utviklingshemmede selskapet Dagtida AS, som tok over som nye eiere av Erlandsen 1. august i 2012.

Frem til nå har de selv lønnet en brukerstyrt personlig assistent (BPA), fordi de trenger en hjelpende hånd i sitt arbeid. Blant annet hjelper assistenten til med å måle opp riktig til bakverk, og gi igjen riktige summer i kassa.

Men det er vanskelige økonomiske tider for bakeriet, som nå går med underskudd. De har derfor blitt nødt si opp assistenten.

Nå ønsker de seg en ny assistent på deling med kommunen.

– Vi har søkt kommunen om støtte til en BPA. Det gjorde vi i oktober i fjor. Så langt intet svar. Nå har familie og venner hjulpet gjengen, men driften kan ikke drives på dugnad lenger, sier styreleder Jørn Nilsen i Dagtida AS til NRK.

– Hvis ikke kommunen støtter en BPA, må de legge ned og stenge døra. De klarer å drive stedet i 2 uker til slik det er nå, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Eierne av Erlandsens Conditori i Halden frykter at de må stenge dersom de ikke får støtte av kommunen. I dag aksjonerte flere hundre haldensere.

Video: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Synes Erlandsen er viktig

Johansen, Harbo og Groth Pettersen får også støtte fra flere av innbyggerne i byen. Anslagsvis 150-200 personer hadde møtt opp for å høre på appellene, vise sin støtte og signere opprop.

Erlandsens Conditori

Mange mennesker møtte opp utenfor konditoriet for å vise sin støtte.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Over 1500 personer støtter Erlandsen på Facebook - og over 500 har foreløpig skrevet under på oppropet.

En av dem som var tilstede under aksjonen var Anne Kari Holm (Sp) som sitter i kommunestyret i Halden.

Hun sier kommunen sliter økonomisk, men hun mener også at Erlandsens Conditori er viktig. Hun synes det er en fin måte å integrere psykisk utviklingshemmede i samfunnet på.

– Det er viktig for meg å være her i dag for å høre betydningen av stedet for de som faktisk jobber her, sier hun til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta vil hente Tommy Kristiansen

    Stavanger Oilers-spiller Tommy Kristiansen kan være på vei hjem til Sarpsborg etter årets sesong. Styreleder Ole Christian Vatvedt i Sparta bekrefter overfor Dagsavisen at Kristiansens navn har blitt diskutert. – Hjemvendte sønner er alltid interessant, men han har ikke fått noe konkret tilbud. Det må evalueres litt først, sier han.

    Tommy Kristiansen
    Foto: Marit Sofie Strand / NRK