NRK Meny
Normal

Hundeeiere må betale 163.000 etter bitt

To hundeeiere i Fredrikstad er dømt til å betale samlet 163.000 kroner i erstatninger, etter at de to rottweilerne deres skambet en ett år gammel gutt. Gutten ble påført brudd i hodeskallen og ble fløyet til sykehus i Oslo der han gjennomgikk flere operasjoner.

Rottweilere montasje

De to hundene ble tatt hånd om av politiet etter at de angrep et et år gammelt barn.

Foto: Politiet

En søndagsformiddag midt i juli i fjor var hundene løse i hagen der de bodde. Da naboen kom hjem med sin ett år gamle sønn, hoppet de to hundene over porten og gikk til angrep på ettåringen.

To uker tidligere hadde hundene bitt en ni år gammel gutt som hadde vært på besøk i hagen til hundeeierne. Da hadde hundene vært innesperret i en hundegård, men hadde kommet seg ut.

Den ene av de to hundeeierne var tiltalt for brudd på hundeloven også i dette tilfellet. Han ble frifunnet, fordi Fredrikstad tingrett mente dette dreide seg om et hendelig uhell. Et annet barn hadde åpnet døren til hundegården. Den andre hundeeieren var ikke hjemme på dette tidspunktet.

Ved dette tilfellet bet den ene hunden ni-åringen i beinet, før den andre hunden bet gutten i hodet. Niåringen ble kjørt til legevakten i Fredrikstad, der han ble behandlet for kuttskader i hodebunnen og i den ene beinet.

Kastet i luften som en filledokke

To uker senere hadde den ene av hundeeierne vært på en fotballbane i nabolaget, der han hadde trent med den ene av hundene. Han gikk hjem for å hente den andre hunden for å trene med den også. Da han kom hjem ble begge hundene sluppet løs i hagen.

Samtidig kom en av naboene hjem med bil. I bilen hadde hun sin et år gamle sønn. De parkerte i gaten, og tok barnet og noen poser ut av bilen.

Plutselig kom to to hundene hoppende over porten og løp rett bort til ett-åringen. Begge hundene bet barnet, den ene bet ham i hofta, den andre i hodet. Vitner til hendelsen forklarte i retten av gutten ble kastet i luften som en filledukke.

Vitner forklarte i retten at hundene kom tilbake over porten minst en gang etter at hundeeierne hadde fått dyrene vekk første gang. Et par av vitnene beskrev at den ene av hundeeierne, en 22-årig mann, hadde stått og sett på med armene i kors uten å komme til unnsetning. Selv hevdet mannen i retten at han straks hadde løpt til for å ta hundene.

Brudd i hodeskallen

Ettåringen ble brakt til sykehuset i Fredrikstad med ambulanse. Derfra ble han fløyet til Ullevål, der han ble operert flere ganger.

Fredrikstad tingrett

De to hundeeierne er dømt i Fredrikstad tingrett.

Foto: Arkiv / NRK

Sykehusjournalen ble lagt frem i retten. Der er det beskrevet omfattende skader, blant annet et brudd i hodeskallen og omfattende sårskader.

Fredrikstad tingrett slår fast at hundeeierne ikke hadde foretatt seg noe for å hindre at hundene bet flere, etter at de hadde bitt et barn i begynnelsen av juli.

Betinget fengsel

Den ene av hundeeierne, den 22 år gamle mannen, erkjente skyld da saken var oppe for Fredrikstad tingrett før påske. Han har fått en betinget dom på fengsel i 15 dager. Den andre hundeeieren, som er 24 år, erkjente ikke skyld. Han fikk en betinget dom på 18 dagers fengsel.

De to er i fellesskap dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til ettåringen. Videre er de dømt til å betale 13.500 kroner i erstatning for utlegg og tap moren og ettåringen hadde i forbindelse med hendelsen.

Hundeeierne aksepterne avliving av den ene hunden etter hendelsen, men også den andre hunden måtte bøte med livet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tørrkokte kjele

    Nødetatene rykket i natt ut til Hæraveien i Mysen, etter melding om en tørrkokt kjele. Det skal ha vært mye røyk, men ingen åpne flammer. Kjelen ble båret ut, og eier av leilighet ble kjørt til legevakta for sjekk.

  • Tar over en krevende jobb

    Det blir en stor og krevende oppgave å drive Sykehuset Østfold videre. Det sier Irene Dahl Andersen, som fra i morgen blir konstituert direktør ved sykehuset. Just Ebbesen trakk seg som direktør i går. Nå må alle stå sammen for å få orden, sier Irene Dahl Andersen.

    Irene Dahl Andersen
    Foto: NRK