Hopp til innhold

– Dette skal bli snadder for hummeren!

Det er enda tre ukers tid til hummerfisket åpner, men fiskerne på Hvaler har forberedt seg i lang tid allerede. Ivar Martinsen gjør i disse dager klar et tonn med agn.

Ivar Martinsen

Fisker Ivar Martinsen fra Utgårdskilen forbereder agn til hummerfiske tirsdag morgen.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk/NRK

De syke blir friske, de friske blir syke, og de døde står opp av graven. Så viktig er hummerfisket.

Fisker Ivar Martinsen

Selv om det fremdeles er rundt tre uker til hummerfisket starter, 1. oktober, er fiskerne allerede godt i gang med forberedelsene til årets høydepunkt.

Ivar Martinsen fra Hvaler stod i morges på havna i Utgårdskilen og jobbet med agna.

– Her er det litt sei, litt sild og litt forskjellig. Men det er i grunn makrell som er hovedagn, den er verdifull å ha i tønna. Dette skal bli snadder for hummeren!

Bruker hjemmelagde teiner

Fiskeren forteller at han har gjort klar 8–900 kilo med agn til nå. Fisken deles opp og legges i en lake i rekekjelen for å bli fast og fin.

– Vi må bruke mye salt. Fisken blir jo råtten hvis ikke vi salter ordentlig. Særlig når det er så varmt som denne sommeren har vært, så må vi ha en skikkelig god lake. Den skal helst være grådig sterk, ler Martinsen.

Men det er ikke bare agna som må gjøres klar. Det er også mye arbeid med hummerteinene.

– Jeg må se over at tauene er hele, at det ikke er noe slitasje, og at bøyer er ordentlig merket, nymalte og fine, sier han og legger til:

– Jeg har laget noen teiner selv også, og de er jeg veldig godt fornøyd med. De fisker bra og er enkle å ha med å gjøre. De skulle jeg gjerne hatt flere av, men det tar tid å gjøre dem ferdig. Det blir mye håndarbeid, og det er overhodet ikke lønnsomt å gjøre det selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ivar Martinsen

Ivar Martinsen har allerede gjort klar rundt 8-900 kilo med agn til årets hummerfiske.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk/NRK

– De syke blir friske

Ivar Martinsen har drevet med hummerfiske mer eller mindre hele livet. Allerede da han var en liten gutt var han med ut.

– Da jeg starta opp med hummerfiske, så var jeg ikke sterk nok i armene til å ro selv. Så da måtte mamma ro for meg. Jeg var ikke gamle karen, sikkert ikke eldre enn 6–7 år gammel, sier han.

Men siden den gang har det blitt hummerfiske stort sett hvert år på den nå 63 år gamle fiskeren. Og det har også blitt viktigere og viktigere å få med seg hummerfisket.

– Man går og verker etter denne hummertiden hele året. Men det begynner som regel å ulme litt i august, da må vi få tak i agn og se over teiner. Det er et kapittel for seg selv dette her, slår han fast.

Han mener at hummerfisket får det til å «krible i alle folks legemer», og har også et eget ordtak som forteller hvor morsomt han synes fisket er.

– De syke blir friske, de friske blir syke, og de døde står opp av graven. Så viktig er hummerfisket, ler han.

Dårligere fangst enn i fjor

Hummer-forskere

Forskere fra Havforskningsinstituttet var på Hvaler for å forsøksfiske hummer i august. Fra venstre Kate Enersen, Svein Erik Enersen og Anders Jelmert.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Mot slutten av august var forskere fra Havforskningsinstituttet Flødevigen på besøk i Vikerhavna for å gjøre forsøksfiske.

Fisket ble gjort i et fredet område på Kvernskjær, og i et annet område som ikke er fredet. De mente at hummerfisket på Hvaler trolig ikke blir like bra i år som i fjor.

– I år er det litt dårligere fangster enn det har vært tidligere år, men det kan skyldes det varme vannet, det har aldri vært så varmt i vannet når jeg har vært her, sier tekniker Svein Erik Enersen

Ivar Martinsen er ikke overrasket over spådommene til forskerne.

– Nei, det stemmer nok det. Det er vanskelig å si hva som kan være årsaken. Det var det samme resultatet på andre siden av fjorden, borte ved Bolærne. Men det har vært veldig varmt i vannet i år, opp til 17 varmegrader på 30 meters dyp.

– Vi får se om resultatet blir bedre enn testfangsten. De blir nok noen i år også, avslutter han.