NRK Meny
Normal

Hull utenom det vanlige

Hvis du skader bilen din på en vei på grunn av hull i asfalten kan du i noen tilfeller ha rett til erstatning. Hvordan er det om vinteren, når mange veier er dekket av is med dype hull i?

Video Hull i isen på veien

Store hull i isen på veien.

Snø som ikke blir fjernet og dermed blir til tykk stålis. Typisk norsk vei-standard vil mange mene.

– Vi kommer ikke frem

En av dem som lar seg frustrere er Jan Mathiassen fra Østfold.

– Det har vært helt forferdelig her. Vi kommer ikke frem på veien i det hele tatt. De som har lave biler har ikke sjans å komme frem når gropene blir for dype og isen smeller opp i bilen.

– Min datter har en Audi A4, og hun har kjørt nedi med bilen til stadighet, sier Mathiassen til NRK.no.

Det blir mange skader av sånt

Det blir mange skader av sånt, og da er det greit å vite at man i visse tilfeller kan få erstatning. For man kan gå til kommunen hvis det er kommunen som eier veien med store hull.

Men det blir ikke det samme om hullet er der på grunn av is, som hvis hullet er i selve asfalten. Det forklarer jurist Ann-Janette Hansen i Fredrikstad kommune.

– Om skaden skjer i hull i is eller asfalt er parallelle problemstillinger, men det er ikke helt like saker. Et hull er et hull, men vi tar utgangspunktet i veitrafikkloven. Og hvis hullet er der på grunn av is må vi ta med i betraktning det veitrafikkloven sier om å kjøre varsomt, aktpågivende og hensynsfullt i henhold til føret.

– Når det er et isete føre bør også sjåførene aktsomhetsnivå øke, og det må tas med i betraktningen i en eventuell erstatningssak, sier Hansen.

– 20 centimeter tykk is

Lasse Norberg er en annen som blir stående fast på grunn av isete veier i Norge. Han er lastebilsjåfør fra Sverige, og på tur i Norge konstaterer at han ikke kan gjøre annet enn å gi opp sitt forsøk på å ferdes med vogntog langs veiene.

– Det er 20 centimeter tykk is på enkelte steder. Vei-standarden er katastrofal. Spesielt for vogntog som jeg kjører, sier Norberg.

Se video over!

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Finne klar for FFK

    Den finske midtstopperen Mikko Vitikko er klar for Fredrikstad fotballklubb. Det skriver Fredriksstad Blad. Finnen har prøvespilt for FFK, og overbeviste såpass at han ble tilbudt en toårskontrakt.