Hopp til innhold

Lys hud må beskyttes mot solen

Meteorologen lover at det blir sommerlig noen dager. I slikt vær risikerer spesielt de av oss som har lys hud å bli rosa.

soling

Nå skal det bli sol noen dager, så det gjelder å passe på huden.

Foto: Anders Aagaard

Meteorologen varsler temperaturer over 25 grader utover i uka. Dermed er det på tide å tenke på hvordan vi tar vare på huden vår når sola steker.

Solen tar mest midt på dagen

Hudlege Guttorm Guleng forteller at det er timene midt på dagen, fra rundt klokken 11.00 og tre fire timer framover, risikoen for å bli solbrent er størst. Men det finnes muligheter for å unngå å bli solbrent:

– Det kommer litt an på hvilken type man er. Dersom man ikke liker å smøre seg, vil det viktigste være å kle sola ute. Det er veldig enkelt å bruke klær med litt tette fibre, det kan godt være lette klær. Og unngå å være for mye ute i sola mellom klokken 11.00 og 15.00, eller i hvert fall ta mye pauser i den perioden der, sier Guleng.

Smør deg i god tid

Skal du være ute sammenhengende i den tiden, bør du ta på solkrem.

– Smør deg et kvarter eller halvtime før du går ut. Vent ikke altfor lenge etter at du har kommet ut med å smøre seg en ny runde. Og husk å smøre deg etter at du har vært i vannet, selv om det står at solkremen er vannfast, er rådet fra Guleng.

Hudlege Guttorm Guleng

Hudlege Guttorm Guleng forteller at de med lys hud gjerne har større risiko for å bli solbrent.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

– Hvorfor blir vi solbrent?

– Solbrenthet er utrolig vanlig. Vi sier at 50 – 70 prosent av ungdom og voksne blir solbrent. Det som skjer er at UV-stråling, og da særlig UV-B, reagerer med et molekyl i huden. Det trigger en betennelsesreaksjon. Da utvider blodårene i huden seg, det blir rødt og det blir betennelsesceller. Hudceller skades og dør, før det etter hvert heles.

Det finnes ulike måter å lindre solbrenthet på, men hudlegen forteller at det finnes lite dokumentasjon på at det virker. Gel med aloe vera kan kjøle ned, det samme gjelder kortisonkrem. Noen bruker betennelsesdempende medikamenter som eksempelvis ibuprofen, dersom de tåler det.

– Hvor farlig er det egentlig å bli solbrent?

– En isolert solforbrenning er ofte forbigående og ikke farlig. Mange solforbrenninger øker risikoen for hudkreft. Det å bli lett solbrent er en markør for at man har en hudtype som har lettere for å utvikle kreft, sier Guleng.