Hopp til innhold

Sjokkert over dildo-råd: – Typisk at kvinner ikke blir tatt på alvor av helsevesenet

Lederen for Høyres kvinneforum har selv opplevd at sykdommen hennes ble møtt med skepsis.

Guro Angell Gimse på Høyres landsmøte.

EGNE ERFARINGER: Høyre-politiker Guro Angell Gimse opplevde at sykdommen hennes ikke ble tatt på alvor.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg må si jeg reagerte kraftig da leste om «Helene». Det er en treffende illustrasjon på hvordan mange kvinner ikke blir tatt på alvor i møte med helsevesenet, sier Guro Angell Gimse, fungerende leder for Høyres kvinneforum.

NRK fortalte i helga om Østfold-kvinnen «Helene» som etter sin første fødsel gikk med smerter i underlivet i flere måneder. Fra Sykehuset Østfold fikk hun beskjed om å kjøpe en dildo og tøye.

– Jeg trodde han tullet. Det var min første fødsel, jeg har vondt og det siste jeg vil er å putte noe oppi der. Da ble jeg så frustrert, fortalte «Helene».

Hun oppsøkte en privat gynekolog som fant ut at hun hadde en fødselsskade, og ble operert kort tid etter. Smertene forsvant etter det.

– Stemplet som psykisk

Høyre-politiker Gimse har selv kjent på kroppen hvordan det er å ikke bli tatt på alvor av helsevesenet.

– Jeg har lavt stoffskifte, men opplevde i lang tid å bli stemplet som om jeg var psykisk syk. Da jeg først fikk diagnosen og behandling, var det en stor lettelse. Jeg unner alle å få den oppfølgingen, sier hun.

Gimse mener at såkalte «kvinnelidelser» som underlivssmerter, muskel- og skjelettsykdommer og utmattelsessyndrom ikke blir tatt på alvor.

NRK har tidligere fortalt om Embla Imset (22) som har underlivssykdommen Vestibulitt. Den er lite forsket på, selv om den rammer rundt 15 prosent av alle kvinner.

Embla Imset

Embla Imset trodde hun måtte leve med smertene som stikker som strikkepinner i underlivet. Men selv om det finnes lite forskning på sykdommen, kan hun ha funnet en løsning.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

– Det har vært mer status å forske på sykdommer som rammer menn. Vi hører mange slike historier fra våre medlemmer og andre som tar kontakt, sier Gimse.

8. mars i år lanserte regjeringen seks løfter for bedre kvinnehelse. De går blant annet ut på mer forskning på kvinners helse og nye pakkeforløp for lidelser som rammer kvinner oftere enn menn.

– Jeg håper at denne satsingen skal være begynnelsen på slutten for slike historier som «Helene» har hatt, sier Gimse.

– Uforpliktende

Arbeiderpartiet helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol har tidligere uttalt til NRK at denne satsingen ikke er nok og krever en helt ny kvinnehelsestrategi.

– Man må legge penger på bordet, man må prioritere kunnskap og man må satse på en helt annen måte enn å komme med uforpliktende punkter på 8. mars, når norske kvinner går i tog mot regjeringen, sa hun.

Anette Trettebergstuen og Ingvild Kjerkol

Kvinnepolitisk talsperson Anette Trettebergstuen (Ap) og helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol (Ap) mener det må på plass en ny kvinnehelsestrategi.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK