NRK Meny
Normal

Høyre-kjendis stemte Venstre

Her har kjendis og komiker Brede Bøe vendt Høyre ryggen og puttet en seddel med Venstre på i urna.

Brede Bøe har valgt å stemme på Venstre i årets Stortingsvalg. Her er hans begrunnelse for valget.

Brede Bøe om sitt valg

Han er et kjent fjes, Brede Bøe. Både som politiker, kjendis, humorist og for å stå frem med sine personlige problemer.

I dag har han stemt, og det var ikke helt som man ville trodd. Spesielt med tanke på at Brede Bøe tidligere har kjempet om stortingsplass for Høyre.

Jeg har vært litt i tvil og så har jeg vært litt taktisk når jeg har stemt i år, røper Bøe.

– Han ønsker en ny regjering, men i stedet for å la Høyre styre med et sterkt Frp, vil han ha Venstre som en buffer i en borgerlig regjering. Derfor falt valget på Venstre i år.

– Lov å tenke seg om

Brede Bøe hadde et mål for øye da han gikk til valgurna i dag.

– Jeg vil hjelpe Venstre over sperregrensen, så de får representasjon i Stortinget. Jeg ville gi dem et trykk, rett og slett. Og det håper jeg at jeg har klart.

Venstre? For en Høyre-mann?

– Det er lov å tenke seg om og gjøre noen egne valg.

Betyr det at du har brutt med Høyre?

– Nei, det har vi ikke. Men vi stemmer og vi tenker oss om. I denne valgkampen har jeg savnet et fokus på menneskene som skal gjøre alt vi har lovet. Der føler jeg at Venstre tar et ansvar, sier han.

– Har ikke snakket med Høyre-folk

Bøe sier det ikke har noe med Høyre å gjøre, men heller en redsel for at Høyre skal bale alene med Frp.

– Jeg tror at et regjeringssamarbeid med Frp vil kunne bli veldig hardt for Høyre. Det kan bli veldig belastende. Et Venstre på vippen kan demre opp for dette, mener han.

Har du meldt deg ut av Høyre?

– Nei.

Hva sier Høyre-folk om dette?

– Jeg har ikke snakket med Høyre-folk om dette, men spør noen sier jeg bare at jeg stemmer Venstre. Det er lenge siden jeg anså meg selv som en politiker, jeg er en forhenværende politiker. Det er jo sånn at vi tenker jo oss litt om.

Risikerer du å bli kastet ut – få fyken fra partiet?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er lov å si hva man stemmer, slår han fast.

Bekymret for Frp

Har det vært en vanskelig avgjørelse?

– Nei, jeg stemmer taktisk og vi stemmer for hele landet. Når jeg så at Venstre vippet på sperregrensen har jeg gjort det jeg kan og tror det har lyktes.

Du er bekymret for Frp?

– Jeg er bekymret for Høyre i forhold til Frp. Vi må se det politiske spillet. Hvis Høyre har et parti til venstre for seg, så er det bra.

Ulf Leirstein kjemper om stortingsplass og han stiller seg undrende til Brede Bøes Venstre-stemming for å unngå et for sterkt Frp.

– Høyre kommer aldri til å få innflytelse alene. Er man glad i Høyre må man også være glad i Frp. Det får være deres problem hvis de ikke er det. Det som er viktig for oss er at Frp får skikkelig gjennomslag og vi kommer ikke til å støtte en regjering vi ikke er en del av. Det vet Erna.

Han tror også at det er mange Høyre-folk som vil ha et tydeligere Høyre.

– Det er mange gamle, gode Høyre-velgere som vil ha tilbake det gamle Høyre. Ikke dagens bunads-Høyre, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Problemer med lyskryss

    Lyskrysset på Lande fungerer ikke som det skal, melder Sarpsborg Arbeiderblad. Lysene viser grønt kun 10 sekunder fra og mot Tune kirke, og viser grønt over ett minutt i kryssende vei i retning Tunejordet. Dette skal ha skapt lange køer.

  • Vil utvide akuttmottaket

    Styret i Sykehuset Østfold foreslår å utvide dagens akuttmottak med omtrent 630 kvadratmeter. Byggekostnaden vil være på omtrent 50 millioner kroner, med en byggeperiode på to år, og planlagt innflytting sommeren 2023. Forslaget må godkjennes av Helse Sør-Øst.

    Sykehuset på Kalnes
    Foto: Anette Torjusen / NRK