NRK Meny
Normal

Hørespill i Gamlebyen

Nils Ole Oftebro, Petronella Barker og Brede Bøe i rollene.

Gamlebyen i Fredrikstad

Besøkende i Gamlebyen i Fredrikstad vil bli tilbudt hørespil med lokalhistorisk innhold.

Foto: NRK/Ketil Strebel

Nasjonale Festningsverk skal i løpet av sensommeren og høsten vise flere kunstverk basert på lyd og lys på festningene i Østlandsområdet.

- I Gamlebyen i Fredrikstad skal de besøkende blant annet kunne få høre tre korte hørespill. Hørespillene retter seg spesielt mot unge og er basert på historiske hendelser i Gamlebyen, forteller kommunikasjonsansvarlig Anders Holmlund i Nasjonale Festningsverk.

Les også:
Med klæddekake til turistene
Den svenske skammen
Lærlinger kan redde kulturminner
5.000 på MånefestivalenSkuespillere fra Østfold

Nils-Ole Oftebro i Sagaspillet

Nils-Ole Oftebro (bildet) er opprinnelig fra Halden, Petronella Barker (Fredrikstad) og Brede Bøe (Moss) er skuespillere med Østfold-tilknytning, som medvirker i hørespillene.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Hørespillene er skrevet av Linde Hagerup og regisseres av Øyvind Borgermoen Lyse.

- Og når det skal spilles inn stykker fra Fredrikstad, må selvfølgelig også skuespillerne være fra Østfold. Rollene er besatt av Nils Ole Oftebro, Petronella Barker og Brede Bøe, samt to barneskuespillere, forteller Holmlund.

Fredriksten festning, Halden

Romantikk og tragedie på historisk grunn blir det når det kjente engelsktalende teaterkompaniet ADGE (The American Drama Group Europe)setter opp Shakespeares udødelige Romeo og Juliet på Fredriksten festning (bildet) og Fredrikstad festning.

Foto: Rainer Prang / NRK

Innspillingen av hørespillene ble gjort i NRKs studio på Marienlyst i Oslo i forrige uke.

Romeo og Juliet på historisk grunn

Det er ikke kun hørespill som presenteres på Østfolds gamle festninger, men levende teater også.

Teaterkompaniet ADGE har i flere år turnert på slott og festninger med stykker av William Shakespeare.

I år setter de opp tidenes kanskje mest berømte kjærlighetsdrama, Romeo og Juliet - om to unge elskende fra familier som ligger i krig med hverandre i renessansens Italia.

William Shakespeare ga ut Romeo og Juliet i 1597, da han var tretti år gammel. Stykket settes opp i Gamlebyen og på Fredriksten festning på originalspråket.

Musikken er nykomponert, men er inspirert av musikk fra 1600- og 1700-tallet.

Romeo og Juliet fremføres på Fredrikstad festning (Gamlebyen) den 19. august og på Fredriksten festning 20. august. Begge steder klokka 1900.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utforkjøring i Fredrikstad

    En bil har kjørt utfor veien i Veumveien i Fredrikstad. Ifølge politiet var det én mann i bilen. Han klager over smerter, men politiet vet ikke hvor alvorlig skadd han er.

  • Etterlyser støtte til O-VM

    Arrangørene av VM i orientering i Østfold 2019 er fortvilet over at de så langt ikke har fått løfte om økonomiske støttet fra regjeringen. Ordførerne i Østfold går sammen om å etterlyse støtte, sier ordfører i Rakkestad, Ellen Solbrække.

    Ellen Solbrække, ordfører i Rakkestad
    Foto: Bjørn Ruud