Høgskolelektor: – Fri lek er bedre for barn enn ferieklubber

Mange barn blir sendt på ferieklubber for å ha noe å finne på i ferien. Men høgskolelektor Steffen Tangen mener det er å frata barn muligheter.

Ferieklubben i Moss

PÅ FERIEKLUBB: Mange kommuner har tilbud om ferieklubb for barn som har skolefri. Mandag var ferieklubben i Moss i bowlinghallen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Nikki Borgen, Andrine Monge og Emre Daniel Øzkan har kommet med buss fra Moss til bowlinghallen i Sarpsborg for å gjøre noe i vinterferien. Alt er nøye planlagt og tilrettelagt. Et opplegg for barna er kanskje greit når ikke foreldrene kan ta vinterferie.

Emre Daniel Øzkan, Nikki Borgen og Andrine Monge

GØY: Emre, Nikki og Andrine er med i ferieklubben for å ha det gøy.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Vi har kommet for å ha det gøy fordi mamma er på jobb, så hun kan ikke passe på meg. Da har jeg noe å gjøre her, forteller Nikki.

– Fratas muligheter

Forskning viser at mange barn deltar i organiserte aktiviteter i stedet for fri lek. Dette er ikke bra for barna, mener høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, Steffen Tangen.

– Forskning som blir gjort i Norge viser at det ikke er en fordel at barna blir styrt i ulike retninger. Hvis man hele tiden blir styrt blir man fratatt muligheten til å lære å ta valgene selv. Man blir plassert et sted og så må man bare gjøre det som den styrte leken sier.

Høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, Steffen Tangen

FRI LEK: Høgskolelektor Steffen Tangen mener barn heller bør finne på lek selv.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Han sier det skjer andre prosesser i barna når de må bestemme selv.

– Selv om det kanskje tar litt mer tid gir det en lykkefølelse i barna. Barn søker utfordringer de kan mestere som samtidig gir spenning. Det kan være veldig bra om man tenker helhetlig utvikling.

– Vi har både og

Fritidskonsulent Arthur Olsen

VARIERT: Fritidskonsulent i Moss kommune, Arthur Olsen, sier de har et variert tilbud.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Men det er nettopp helheten de tenker på i ferieklubben til Moss kommune. Der er det variasjonen av organisert og uorganisert aktivitet som er oppskriften, forteller fritidskonsulent Arthur Olsen.

– Ferieklubben har både og. Vi har litt organiserte aktiviteter og så har vi aktivitetsdager i for eksempel skihytta der det er mye løsere aktivitet, sier han.

Ved siden av barna i bowlinghallen spiller gamlekara. De hadde en helt annen oppvekst.

– Vi syntes det var moro å klatre i trær og ramle ned og slå oss. Men det får de jo ikke lov til lenger. Det er for mye sydde puter, sier Gunnar Bøhaugen.

Emre liker å være på ferieklubben, men tror han kunne funnet på noe selv også.

– Hvis jeg hadde vært ute i skogen uten noe å gjøre hadde jeg bygd meg en hytte, sier han.

Mange barn blir sendt på ferieklubber for å ha noe å finne på i ferien. Men høgskolelektor Steffen Tangen mener det er å frata barn muligheter.

Foto/redigering: Birger Kjølberg.