NRK Meny
Normal

Høgskolelektor: – Fri lek er bedre for barn enn ferieklubber

Mange barn blir sendt på ferieklubber for å ha noe å finne på i ferien. Men høgskolelektor Steffen Tangen mener det er å frata barn muligheter.

Ferieklubben i Moss

PÅ FERIEKLUBB: Mange kommuner har tilbud om ferieklubb for barn som har skolefri. Mandag var ferieklubben i Moss i bowlinghallen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Nikki Borgen, Andrine Monge og Emre Daniel Øzkan har kommet med buss fra Moss til bowlinghallen i Sarpsborg for å gjøre noe i vinterferien. Alt er nøye planlagt og tilrettelagt. Et opplegg for barna er kanskje greit når ikke foreldrene kan ta vinterferie.

Emre Daniel Øzkan, Nikki Borgen og Andrine Monge

GØY: Emre, Nikki og Andrine er med i ferieklubben for å ha det gøy.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Vi har kommet for å ha det gøy fordi mamma er på jobb, så hun kan ikke passe på meg. Da har jeg noe å gjøre her, forteller Nikki.

– Fratas muligheter

Forskning viser at mange barn deltar i organiserte aktiviteter i stedet for fri lek. Dette er ikke bra for barna, mener høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, Steffen Tangen.

– Forskning som blir gjort i Norge viser at det ikke er en fordel at barna blir styrt i ulike retninger. Hvis man hele tiden blir styrt blir man fratatt muligheten til å lære å ta valgene selv. Man blir plassert et sted og så må man bare gjøre det som den styrte leken sier.

Høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, Steffen Tangen

FRI LEK: Høgskolelektor Steffen Tangen mener barn heller bør finne på lek selv.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Han sier det skjer andre prosesser i barna når de må bestemme selv.

– Selv om det kanskje tar litt mer tid gir det en lykkefølelse i barna. Barn søker utfordringer de kan mestere som samtidig gir spenning. Det kan være veldig bra om man tenker helhetlig utvikling.

– Vi har både og

Fritidskonsulent Arthur Olsen

VARIERT: Fritidskonsulent i Moss kommune, Arthur Olsen, sier de har et variert tilbud.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Men det er nettopp helheten de tenker på i ferieklubben til Moss kommune. Der er det variasjonen av organisert og uorganisert aktivitet som er oppskriften, forteller fritidskonsulent Arthur Olsen.

– Ferieklubben har både og. Vi har litt organiserte aktiviteter og så har vi aktivitetsdager i for eksempel skihytta der det er mye løsere aktivitet, sier han.

Ved siden av barna i bowlinghallen spiller gamlekara. De hadde en helt annen oppvekst.

– Vi syntes det var moro å klatre i trær og ramle ned og slå oss. Men det får de jo ikke lov til lenger. Det er for mye sydde puter, sier Gunnar Bøhaugen.

Emre liker å være på ferieklubben, men tror han kunne funnet på noe selv også.

– Hvis jeg hadde vært ute i skogen uten noe å gjøre hadde jeg bygd meg en hytte, sier han.

Mange barn blir sendt på ferieklubber for å ha noe å finne på i ferien. Men høgskolelektor Steffen Tangen mener det er å frata barn muligheter.

Foto/redigering: Birger Kjølberg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Beslagla 500 kartonger

    Tollerne på Ørje stanset i natt en bil og beslagla 100.000 sigaretter. Politiet har pågrepet en estlender som er på vei til arrest og avhør.

  • Ber russen følge reglene

    Politiet skriver på Twitter at de har mottatt vanvittig mange klager mot russ på grunn av støy og særdeles høy musikk. De har ikke hatt kapasitet til å rykke ut på alle meldingene, og anmoder russen på sterkeste om å vise hensyn og forholde seg til gjeldende regler.

    Russen samlet seg for å danse mellom russebiler og busser.
    Foto: Frans Graham Guttormsen / NRK