NRK Meny
Normal

HK vil ha Ryanair-møte

- Vi trenger å få klarlagt en del ting med Luftfartstilsynet, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor, etter tilsynets rapport fra i dag.

Møte om Ryanair

Handel og Kontors forbundsleder Trine Lise Sundnes har deltatt i møtevirksomhet om Ryanair før. Nå ber de om en rekke presiseringer og avklaringer fra Luftfartstilsynet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Luftfartstilsynet påpeker flere ting som må utbedres, men mener Ryanair ikke står bak grove brudd på reglene for de ansattes arbeidsmiljø og sikkerhet.

Fagforeningen Parat har allerede kritisert rapporten for å være mangelfull.

Trenger presiseringer

Handel og Kontor mener flere ting må presiseres, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes. Derfor sendte de i dag et brev til Luftfartstilsynet, der de ber om et møte.

- Det er tatt i betraktning at de skriver i rapporten sin at kontraktene Ryanair opererer med bryter norsk lov. Da ser jo vi at rapporten reiser en rekke spørsmål, sier Sundnes.

Fryktkultur

Fagforeningen varslet om visse forhold i det irske lavprisselskapet i 2010, blant annet om det Handel og Kontor har kalt en fryktkultur, som skulle prege forholdet mellom ledelse og ansatte i Ryanair.

- Vi stiller derfor spørsmål blant annet om måten intervjuene med de ansatte er gjennomført på, sier Sundnes.

- Rapporten gir jo inntrykk av at intervjuene er gjort med representanter fra selskapet til stede. Og da vil ikke den rapporten være særlig mye verdt, for å si det slik.

Kontraktspørsmål

Det er også flere andre ting Handel & Kontor ønsker å få klarlagt, det gjelder forhold som ikke er omtalt i rapporten. Spørsmålet om de ansattes frihet til å organisere seg veier tungt - og om det får konsekvenser for arbeidskontrakter, dersom en ansatt organiserer seg.

Det siste vil i så fall være i strid med internasjonale avtaler som forplikter Norge, og noe vi hadde forventet at Luftfartstilsynet hadde gått etter i sømmene, sier Sundnes.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokka 22:55.
  • 60 klager på Sykehuset Østfold

    I løpet av fire måneder har Sykehuset Østfold fått 60 klager på behandling, skriver VG. Dårlig behandling, korridorpasienter og neglisjering er innholdet i noen av klagene. Pasientombudet er bekymret over tilstanden.