NRK Meny
Normal

Hjertet i Norges eldste ishall skal byttes ut

Isen i hallen er borte for lengst og det er lite som minner om skøyter og køller i «Hockeytown».

Tony Malm, Sparta Amfi

Nær sagt hele innmaten i Sparta Amfi skal byttes ut.

Foto: Sparta/Camilla Næss

Tony Malm

Det er mye rart man kan finne i gamle ishaller. Tony Malm fant gamle leggbeskyttere i ruinene.

Foto: Camilla Næss/NRK

Sparta Amfi gjennomgår en voldsom makeover i disse dager. Norges eldste ishall skal få nytt kjøleanlegg, nye fasiliteter og blir utvidet med 500 sitteplasser.

De første gravemaskinene kjørte inn i hallen i starten av april. Dersom alt går etter planen, skal den nyrestaurerte hallen stå klar til 1. september.

– Alt har gått som smurt så langt, og vi har ikke støtt på noen større problemer. Det er bra, for vi starter seriespillet den 13. september, så det er kort med tid, sier markedssjef i Sparta Warriors, Tony Malm.

Og selv om man ikke har støtt på noen problemer, så er det litt av hvert som har dukket opp under gravingen.

– Jeg vet ikke om disse er Tommy Skaarberg sine, men det kan se sånn ut. Jeg tror ikke de har blitt brukt de siste 25–30 årene, ler Malm mens han viser frem det som trolig er de gamle leggbeskytterne til den gamle storkeeperen.

Fryseanlegget skulle vare i 25 år – er nå 49 år gammelt

Den første innendørs ishallen i Norge ble bygget på dugnad, og stod klar i 1963.

Nesten 50 år senere er restaureringen i full gang. Denne gangen er det Sarpsborg kommune som står for arbeidet, og prisen er på 31 millioner kroner.

– De som jobber her nå er veldig imponert over jobben som ble gjort den gangen, og de mener at det er utrolig at det ser ut som det gjør etter så mange år.

Klubben fikk beskjed om at fryseanlegget i hallen hadde en levetid på 25 år da det ble installert i 1963. Først 49 år senere er det slutt.

– I den gamle isflaten hadde vi ammoniakkrør, og det er strengt forbudt. Vi har spilt med dispensasjon i mange år.

Dispensasjonen går ut i 2013 – dermed må nytt fryseanlegg inn. Det er hjertet i hallen som skal byttes ut.

– Sparta Amfi får rett og slett et nytt hjerte. Kjølesystemet blir helt nytt, og dette blir som natt og dag når det gjelder ting som energiforbruk, mener Malm.

Tony Malm

Tony Malm viser frem kjøleanlegget som har stått i ishallen 24 år lenger enn planlagt.

Foto: Camilla Næss/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kvinne savnet i Moss

    Politiet melder at en 78 år gammel kvinne er savnet fra sykehuset i Moss. Kvinnen er cirka 170 centimeter høy, har kort grått hår, briller, mørke bukser og brun boblejakke. Ifølge politiet har hun også dårlig helse.

  • Klager på musikkstøy fra festningen

    Naboer til Fredriksten festning i Halden ber Fylkesmannen i Østfold vurdere om reglene følges under store konserter på festningen. Festivalen Tons of Rock og Landstreffet for russ trekkes fram som arrangement som skaper mye støy og går ut over nattesøvn og trivsel for de som bor i området.

    tons of rock 2015
    Foto: Rune Fredriksen / NRK