Hopp til innhold

Hvorfor vil ikke Liverpool være med Manchester? Det er samme greia

Ja takk til Rygge, Halden og Rakkestad. Men Tore Mathias Albertsen vil ikke at Sarpsborg slår seg sammen med Fredrikstad.

Tore Mathias Albertsen

Tore Mathias Albertsen er svært stolt av Sarpsborgs idrettslag. Han ønsker at byen blir større - men vil ikke slå seg sammen med Fredrikstad.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Det myldrer av ungdommer i hotellgangene på Grålum. De er samlet til fylkesråd og denne gangen blir de motivert til å kommunisere godt av Francois Elsafadi. I salen er også Tore Mathias Albertsen, eller Albert som han blir kalt blant venner. En stolt sarping.

Jeg ønsker at byen skal komme på kartet

Tore Mathias Albertsen

– Dette er jo fremtidens sentrum når vi har fått sykehuset. Så er det jo mye byggeplaner her.

– Hva synes du om at det kommer til å gå en firefelts motorvei tvers gjennom det nye sentrumet?

– Det gjør jo mye for at vi kan få flere folk til å besøke den fine byen vår. Solbyen Sarpsborg. Så jeg synes det er fint, jeg.

Hva sier sarpingene om byen sin?

Svært mange kommuner grenser til Sarpsborg. Men hvordan er det å bo her? Det kan du høre i denne radiosaken.

Albert er veldig stolt av byen sin. Han er rask til å trekke fram gode lag fra flere idretter. Både fotball, hockey og innebandy. I framtida vil han gjerne ha enda mer å skryte av.

– Jeg tror Sarpsborg kommer til å bli en av de større byene i Norge. Jeg ønsker at byen skal komme på kartet, slik vi er det i idretten, sier han.

Imøtekommende folkeslag

Bak resepsjonsdisken på det samme hotellet finner vi innflytter Charlotte Brill. Hun kom fra Jessheim på Øvre Romerike i Akershus for halvannet år siden og har fått med seg den store sportsinteressen i byen. I tillegg har hun blitt godt mottatt i Østfolds nest største by:

– Jeg vil si dere er mye flinkere enn oss i Oslo til å være imøtekommende og hyggelig.

– På hvilken måte merker du det?

– Når man går på butikken eller kjøpesenteret. Alle hilser, selv om en ikke kjenner dem. De i butikken kan snakke med deg om mer private ting. Folk er mer åpne, i Oslo-området snakker en helst bare med dem en kjenner, sier Brill.

Charlotte Brill

Bak resepsjonen på Quality hotel på Grålum står Charlotte Brill, som flyttet fra Jessheim til Sarpsborg for halvannet år siden. Hun mener sarpinger er åpne og imøtekommende.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Men det var likevel ikke slik at alt ordnet seg med en gang de kom flyttende til samboerens hjemby.

– Det er vanskelig med arbeidsplasser. Og vi har hatt noe vansker med å få barnehageplass, sier hun.

Det er helt greit. Det er veldig lite og smått

Heidi Anita Evensen

Selv om hun ikke er innfødt sarping har hun allerede blitt godt innført i naboduellen med Fredrikstad. Det er ikke mange kilometerne mellom de to byene, men Brill vil ikke ha noe av at de slår seg sammen.

– Vi svarte nettopp på en spørreundersøkelse at vi ikke ønsker det skal skje. Fredrikstad er Fredrikstad og Sarpsborg er Sarpsborg. Det er noe med eierskapet til byene som gjør at det kan være vanskelig å slå dem sammen.

Liten by

Til neste år er det jubileum i Sarpsborg. Da skal alle innbyggerne og gjerne flere til merke at byen er 1.000 år. Det merker en allerede når en rusler opp eller ned gågata. For her ordnes det i stand for å få byen til å skinne.

Det er ikke veldig folksomt i gågata denne vanlige hverdagen. Men noen benytter anledningen til å strekke litt på beina eller slå av en prat med noen kjente - gjerne til en kopp te eller kaffe. En av dem er Heidi Anita Evensen. Hun er født og oppvokst i byen.

Heidi Anita Evensen

– Byen er helt grei. Her er det lite og smått. Men jeg er ikke redd for å tenke stort, sier Heidi Anita Evensen over en kopp te i sentrum av byen.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

– Det er helt greit. Det er veldig lite og smått, sier hun.

Selvfølgelig vet hun at det er fylkets nest største by. Det kan gjerne forbli slik.

– Det er ikke noe jeg bruker for mye tid eller energi på. Jeg gjør ikke det. Jeg er glad i Sarpsborg og er patriot. Men jeg er ikke redd for å tenke stort heller, sier Evensen.

Hun synes gågata var triveligere før.

– Det har blitt et annet sentrum enn det var. Gågata er jo blitt kortere og med mindre tilbud.

Hun synes også at Fredrikstad har gjort en del riktige ting.

– De har vært mye flinkere i alle, alle år til å fremme seg selv. Høgskolen ble jo flytta herfra. Den burde Sarpsborg holdt på.

Enda mindre forhold

Om Sarpsborg ikke har så stort sentrum, er kommunen ganske stor i utstrekning. Både Grålum, Skjeberg, Ullerøy og Varteig ligger innenfor kommunens grenser. For drøyt tjue år siden var byen den største byen i Østfold. Det skjedde etter at Sarpsborg, Tune, Skjeberg og Varteig slo seg sammen i 1992.

Ole Morten Kultorp

Ole Morten Kultorp driver verksted med åtte ansatte. På bygda i Varteig.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Når en kjører ut til utkanten av kommunen, er det ikke mye som minner om by. For eksempel hos Kultorp Bilservice i Varteig. Men Ole Morten Kultorp synes det er helt suverent å ha verkstedet sitt her.

– Det går veldig fint. Vi har holdt på her i 12 år og det fungerer veldig bra. Det er mange som trur vi bare har kunder fra Varteig, men her kommer det kunder fra Oslo og andre steder på østlandet, sier han.

Kultorp peker på det lille lokalmiljøet som noe av det beste med bygda.

– Det er veldig hyggelige mennesker og greie naboer. Jeg trives på bygda.

Kultorp bilservice

Mange biler på parkeringsplassen utenfor Kultorp bilservice. –Vi har kunder fra hele Østlandet, sier eieren.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Men Kultorp har vært gjennom en sammenslåing før. Og er ikke redd for at Sarpsborg skal få enda videre kommunegrenser:

– For oss blir det uforandret om Sarpsborg og Fredrikstad slår seg sammen. Vi trives her i Varteig og driver et firma med åtte ansatte. Og føler det er riktig å være her.