NRK Meny
Normal

– Jeg synes det er fint å ha en liten kommune

Larkollen er og blir stedet for Ingerid Klemp. Dit skal hun tilbake etter at hun er ferdig med sykepleiestudiene.

Ingerid Klemp

Blant bøkene på biblioteket i Rygge finner Ingerid Klemp roen til å lese på eksamen i sykdomslære.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Barndomsårene ble tilbragt i stille og rolige Larkollen. Her ligger sjøen og skvulper året rundt. Om vinteren er det ganske så stille og rolig. Men om sommeren er det mange som gjerne vil nyte sola her.

Hva sier folk i Rygge om kommunen sin?

Ved grensen til Moss flyter nærmest de to nabokommunene sammen. I denne radiosaken møter du blant andre en som står med et bein i hver kommune.

Ingerid Klemp har opplevd både somre og vintre her. Og minnes de små forholdene med glede.

– Det er veldig fint samhold. Det er så lite sted, så alle blir så gode venner.

– Hvordan var det å gå på Larkollen skole?

– Jeg er veldig glad for at jeg gikk der. Jeg synes det er en kjempefin skole, også var vi jo ikke så mange der heller, sier hun.

Vil være liten

Klemp ønsker at også hennes barn kan få oppleve den samme skolen og lokalsamfunnet som hun selv har så gode minner fra. Små forhold i trygge omgivelser. Klemp synes Rygge klarer seg bra på egenhånd, og er ikke særlig begeistret for frieriet fra Moss om å slå de to kommunene sammen.

– Jeg ser ikke helt poenget med det. Jeg synes det er veldig fint å ha en liten kommune.

– Hva slags tilhørighet føler du til Moss?

– Ikke noe særlig. Når det gjelder tilhørighet er det vel egentlig bare Larkollen. Jeg tror ikke jeg var utenfor Rygge før jeg var 15 år.

Et par år fremover skal hun være mer utenfor enn innenfor kommunegrensene til Rygge. Da blir Larkollen bare et sted hun besøker, ikke bor fast. For det er mer praktisk å bo i Oslo mens hun studerer til sykepleier.

Espen Akerhaugen

Espen Akerhaugen synes sommeren er det aller beste ved Larkollen. – Mye folk, som stort sett er blide, fornøyde og hyggelige.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Espen Akerhaugen holder fortet i Larkollen. Han kom flyttende dit i 2006 og har det veldig godt i sitt barndoms sommerparadis.

– Jeg har tilbragt somrene her hele livet, så det var en veldig bra velkomst.

– Hva er det beste med å bo her, synes du?

– Det er jo sjøen, da. Båten og sommeren.

For Akerhaugen er det ikke så nøye om Larkollen blir liggende i Rygge eller en annen kommune i framtida.

– Det er vel sikkert både fordeler og ulemper med en sammenslåing. Hva som skjer får jo tiden vise, sier han og går for å hjelpe en av elevene med leksene.

Bedre økonomi

I nabokommunen Moss er Synnøve Hvidsten ute på tur med barnevogn og trillevenninne Katrin Lemjan fra Moss. Hun bor i Rygge, men veien er ikke lang ut til friluftsområdet Alby på Jeløya.

Jeg vil heller tro på at det går på mentalitet om at en ønsker å være en selvstendig kommune og styre sitt eget.

Synnøve Hvidtsten

– Det er et veldig fint sted å ta med barn. Det er en passe runde en kan gå. Også er det jo veldig gøy å være på stranda, hvor en kan sjekke ut hva som er i fjæra, sier hun.

Katrin Lemjan og Synnøve Hvidsten

Synnøve Hvidsten tar gjerne en tur til nabokommunen Moss for en tur i skog og mark.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Hun tar gjerne turen et par ganger i måneden. Det er nesten så hun ikke registrerer at hun krysser kommunegrensen en gang. Og er ikke helt fremmed for at fremtidens Rygge ser litt annerledes ut enn dagens.

– Jeg er veldig todelt til sammenslåing. Men for min egen del ser jeg jo fordelen med økonomien med en sammenslåing. Det er jo ikke noe vi snakker veldig mye om, men det har jo kommet opp en del i det siste, sier hun.

Motstanden har hun selvfølgelig fått med seg.

– Jeg vil heller tro på at det går på mentalitet om at en ønsker å være en selvstendig kommune og styre sitt eget.

I det fjerne blinker Oslofjorden og Gustav Lemjan tar nærmest sats for å løpe ned mot fjæra mens vi går tilbake til parkeringsplassen for å hilse på folk på en av kafeene på Rygge Storsenter.

– Blir spist opp

Hver onsdag møtes noen kamerater for å ta en kopp kaffe og spille på hest. Kjell Johansen har ikke lang vei. For kjøpesenteret ligger nesten på grensen mellom Moss og Rygge. Det gjør hjemmet hans også.

Kjell Johansen

Siden 1940 har Kjell Johansen bodd i Rygge kommune. Men sender du post til han, må du adressere den til Moss.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

– Jeg bor i Rygge, men har adresse i Moss. Så jeg slipper å bytte adresse om det blir en sammenslåing. Den har jeg klar, sier han og smiler.

Vi har vel kanskje snakket litt om det. Men vi har jo ikke flyttet grensa ennå

Kjell Johansen

Men han smiler ikke av tanken på å bli mossing.

– Nei, jeg er i mot sammenslåing. Jeg er veldig klar på det. Jeg er redd for at vi mindre kommuner som holder til utenfor byen kommer til å bli spist opp av byen og ikke få noen innflytelse.

Temaet er oppe med ujevne mellomrom når de møtes.

– Vi har vel kanskje snakket litt om det. Men vi har jo ikke flyttet grensa ennå, sier Johansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Østfolding blir marinesjef

    Trond Gimmingsrud fra Mysen har tatt over ledelsen for Marinejegerkommandoen i Forsvaret. Det skriver Smaalenenes Avis. Kommandørkapteinen har nesten 20 års bakgrunn fra marinejegermiljøet.

  • Høyt bakterieinnhold i Iddefjorden

    I havnebassenget i Halden er det målt et svært høyt nivå av tarmbakterier, slik at et svømmestevne som skulle vært avholdt lørdag må avlyses. Det skriver HA. Kommunen tror det er den tørre sommeren med lite uskifting av vannet som har bidratt til situasjonen.