Hopp til innhold

– Vi snakker om Liverpool i lunsjen, ikke politikk

– Lite sted, alle kjenner alle. Veldig hyggelig. Det er Arsim Berishas oppfatning av hjemstedet Halden.

Arsim Berisha

Blant plankene hos Stangeskovene trives Arsim Berisha veldig godt. Kommunereformen er han ikke så veldig opptatt av. I pausene går det helst i fotballprat. – De fleste som jobber her er jo veldig opptatt av Liverpool, smiler han.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Hverdagen i Halden er ikke lenger bare industri og arbeiderkamp. I dag har høyteknologiske bedrifter sete i byen. Høgskolen i Østfold har sin hovedbase her og kulturlivet blomstrer i byen elva Tista renner gjennom.

Folk NRK treffer denne helt vanlige hverdagen i Østfolds fjerde største by er stort sett veldig godt fornøyd med byen sin. For eksempel Arsim Berisha. Som sørger for at håndverkerne får med seg materialene de trenger for å gjøre klar et nytt hjem til en ny eller eksisterende haldenser. Berisha kom flyttende fra Stavanger for 16 år siden.

Hva sier haldenserne om hjembyen sin?

– Det er jo litt større by enn Halden. Men i Stavanger det ble for mye av det gode, for eksempel rushtrafikken. Vi var jo alltid forsinket, sier han.

Det problemet har han ikke nå, på vei til jobben i Tistedal. I likhet med svært mange andre sliter han med å komme på hva som er det verste med å bo i Halden.

– Det var en tøff en. Det er sikkert på grunn av at det egentlig er ganske bra her.

– Alt er bra i Halden

Det er ikke bare de som jobber hos trevarebedriften som er fornøyd med tingenes tilstand.

Jan Andersen

Tømrer Jan Andersen satser med nytt firma og så langt er det nok å gjøre. Smilet sitter løst hos tømreren som påstår at alt er bra i Halden.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Latteren til Jan Andersen runger gjennom byggevarehallen. Han og en kamerat startet nytt firma i vinter og nå lemper han på planker han trenger til et hus de setter opp. Andersen har godt humør.

– Alt er bra her, sier han.

– Hva er det verste med å bo her, da?

– Det verste med å bo her? Nei, det var et godt spørsmål. Det har jeg ikke noe svar på, gitt.

Det verste med å bo her? Nei, det var et godt spørsmål. Det har jeg ikke noe svar på

Jan Andersen

Gleden og stoltheten over byen sin er like stor på andre siden av sentrum. Når en kommer kjørende fra E6 på vei inn til Halden ligger bilbutikkene på rekke og rad. Her nyter de godt av hverandre. En kunde kommer gjerne innom flere av butikkene når de kikker på ny bil. Trygve Bjerkeli har vært bilselger i en årrekke og synes beliggenheten er helt suveren.

– Det blir litt sånne kjøpesentermuligheter. Når de først er der, er de her. Så for kunden er det helt fantastisk, sier han.

Ikke et hett tema

Bjerkeli er patriot og trofast til byen han har vokst opp i.

– Evig haldenser, slår han fast.

– Hva er det beste med å bo i Halden?

– Det er selvfølgelig litt på både godt og vondt, men det bygdesamfunnet har vi her ennå, veit du. Hvis du gjør ting riktig, da kan du komme langt.

Men det var det å gjøre ting riktig, da.

– Du skal selvfølgelig være forsiktig med hva du gjør i Halden, for alle hører hvis det er noe galt, sier patrioten og smiler.

Trygve Bjerkeli

Trygve Bjerkeli har jobbet som bilselger i mange år og nyter godt av bilbyens beliggenhet. Han er i tillegg bypatriot og slår fast at han er evig haldenser.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Om "bygdesamfunnet" Halden vil forbli slik også etter kommunereformen gjenstår å se. Bjerkeli er ikke så veldig opptatt av temaet.

– Hva er fordelen? Hva er ulempen? Det å være større og stå sterkere, det er kanskje noe i det. Men jeg har ikke satt meg så veldig inn i det.

Er dette et tema i kameratflokken?

– Nei, det er det ikke. Sammenslåing har ikke vært så veldig hett tema.

Rockeoldemor

På en av kjøpesentrenes kafeer i sentrum av byen sitter Ingvild Brynildsen, Bjørg Kjellin og Rita Borg. Også de strålende fornøyd med tingenes tilstand:

Snakker om Sarpsborg og Halden, det liker jeg ikke

Bjørg Kjellin

– Jeg kunne egentlig ikke tenkt meg å bo noe annet sted, sier Borg og viser til at både barn og venner bor i byen.

– Det er litt gjennomsiktig, så når vi går til byen treffer vi alltid noen kjente, sier hun.

Denne formiddagen var det Bjørg Kjellin og barnebarnet Ingvild Brynildsen hun traff. Kjellin er ung til sinns - selv om hun er både bestemor og oldemor. Hun snakker varmt om både rock og jazz. Men hun er ganske så kjølig når temaet dreier over på kommunesammenslåing.

Kafesnakk i Halden

Bjørg Kjellin, Rita Borg og Ingvild Brynildsen er godt fornøyd med størrelsen på Halden som den er i dag. Passe liten samtidig som det jo er en storkommune, konkluderer de tre.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

– Det liker ikke jeg. Snakker om Sarpsborg og Halden, det liker jeg ikke, sier Kjellin.

Vet du hvorfor du ikke liker det?'

– Nei, jeg gjør i grunnen ikke det. Jeg vil at vi i Halden skal være for oss sjøl. Vi er rockeby, veit du. Vi er jo litt spesielle.

Venninnen mener det må være patriotismen som er årsaken til denne motstanden. Selv er hun litt mer positiv.

– Jeg er ikke noe redd for sammenslåing, forsåvidt. Men hvis det er snakk om for eksempel Fredrikstad, Sarpsborg og Halden - det er jeg i mot, sier Borg og trekker fram litt av byens historie:

– Vi har jo allerede slått sammen Idd, Berg og Halden og er storkommune nå.