NRK Meny
Normal

Vil hjelpe folk til å huske å ta medisin

Fem studenter ved Høgskolen i Østfold utvikler en app til mobiltelefoner som skal minne folk på å ta medisinene til rett tid.

Medisiner etter laserbehandling

Det kan være svært viktig å ta medisiner til riktig tid, og nå arbeider studenter ved Høgskolen i Østfold med en app som skal minne folk på det.

Foto: Tuva Jorfald

Mobiltelefoner brukes til masse annet enn å ringe med. Ved hjelp av apper, små dataprogrammer, kan telefonen brukes til en rekke ulike formål. Nå holder fem studenter ved Industriell design på ingeniøravdelingen ved Høgskolen i Østfold på med et spesielt studentprosjekt.

Appen «Husk»

– Appen heter «Husk», forteller Piotr Wlodek, en av de fem studentene. – Den skal minne brukerne om å ta medisinene sine til riktig tid.

– Det er rett og slett en digital medisindosering til pasienter som er avhengig av å bli minnet på å ta medisinen sin til riktig tid. Det er ikke alltid like lett å huske, sier Ola Luell Høklie, som også arbeider med prosjektet.

Studenter hedret for app-utvikling

De fem studentene som utvikler appen, fra venstre Henrik Sunde, Ola Iuell Høklie, Piotr Wlodek, Jarle Våtvik og Espen Mathisen Aarlott.

Foto: Remi Drageset / NRK

Ikke ferdig ennå

Selv om appen ikke er ferdig utviklet, ble de fem studentene hedret for sitt arbeid i dag. De har deltatt i en konkurranse om å lansere fremtidens helseapp i regi av Dips ASA. Dips leverer elektroniske løsninger til Helse-Norge og arrangerer slike konkurranser blant annet for å rekruttere fagfolk til sitt arbeid. I dag ble studentene overrakt en sjekk på 50.000 kroner for sitt arbeid.

– Hvor langt unna er dere en ferdig app?

– Den er på konseptnivå. Man kan trykke seg gjennom skjermbildene, men den er ikke ferdig programmert ennå, forteller Høklie.

Viktig at det er enkelt

– Dere har fått testet hvordan skjermbildene fungerer?

– Ja, det har vært en viktig del av prosessen å få testet det ut på brukerne, sånn at vi vet at de som skal bruke det forstår. Det skal være så enkelt som mulig, sier Wlodek.

Studentene synes det var moro, både for dem og for skolen, at de vant premie for arbeidet sitt.

– Hvorfor får «Husk» premie?

– Vi synes ideen er veldig bra. Det er bra utført godt design. Jeg ser for meg at de kan gå videre med den appen i fremtiden, sier Magni Veturlidason i DIPS.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Full jubel på tribunen

    De rundt 30 sarpingene på hjemmebanen til HNK Rijeka feiret ellevilt etter at laget deres vant.

    Sarpinger på kamp
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Se nyhetene fra Østfold 23:11

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.