Hopp til innhold

Hitler-granitt fredet

Et steinbrudd i Østfold-skjærgården er nært knyttet til både Adolf Hitler og Franklin D. Roosevelt. Nå er bruddet fredet for all framtid.

Albert Speer og Adolf Hitler med et utkast til triumfbuen de ville bygge

Albert Speer og Adolf Hitler studerer et utkast til triumfbuen de ønsket å bygge i Berlin. Granitt fra Store Råholmen utenfor Fredrikstad skulle brukes i bygget.

En enorm triumfbue skulle bygges i Berlin. Byen skulle bli verdenshovedstad og kalles Germania.

– Dette er et kulturminne av nasjonal betydning, med referanser til verdenshistorien, sier riksantikvar Jørn Holme mens han vandrer mellom spredte granittblokker på Store Råholmen.

Øya ligger idyllisk til i skjærgården utenfor Kråkerøy i Fredrikstad.

Ferdig tilhogde elementer til Hitlers planlagte triumfbue

Slik ligger de ferdige elementene spredt rundt om i steinbruddet. Herfra skulle mange tusen tonn granitt fraktes til Berlin og brukes i Hitlers seiersmonument.

Foto: MUSEUM NRKP2

I 1942 og 1943 ble det hugget stein her til det som skulle bli Hitlers seiersmonument etter andre verdenskrig.

Hitlers arkitekt og senere rustningsminister Albert Speer hadde bestilt flere titalls millioner kubikkmeter granitt til bygget. Det skulle bli 2,5 ganger større enn triumfbuen i Paris.

Men Hitlers planer falt i grus.

Roosevelt i stein

Etter krigen ble i stedet et råemne til statuen av seierherren, USAs president Franklin D. Roosevelt, tatt ut av berget på samme holme. Statuen står i dag på Akershus festning.

Roosevelt-statuen på Akershus festning

Oslo i juli 1950. Eleanor Roosevelt er i Oslo for å avduke statuen av sin mann Franklin D. Roosevelt, ved Akershus festning. Her ser vi Eleanor Roosevelt holde tale etter avdukingen.

Foto: NTB scanpix

I det gamle steinbruddet på Store Råholmen ligger ferdig tilhugde elementer strødd omkring i grupper. Den lille jernbanen med vogn er fortsatt her, nesten intakt. En veltet kran og en solid granittkai kompletterer bildet av en industri på en liten øy i Ytre Oslofjord.

– Det var mange steinbrudd på begge sider av Oslofjorden som skulle levere stein til Hitler-Tyskland. De fleste lå landfast. De aller fleste er ødelagt. Bruddet her på Store Råholmen er det eneste som er igjen, nær sagt intakt, forteller rådgiver Lars Ole Klavestad hos Fylkesantikvaren i Østfold.

Klavestad har dokumentert alt som er på holmen. Han har oversikt over lagre av nummererte "Hitlerstein" som fortsatt ligger flere steder langs østfoldkysten, og har skrevet rapporten som er grunnlaget for fredningen.

Her fremgår det at Albert Speer hadde bestilt 40 millioner kubikkmeter granitt fra Norge, Sverige og Finland.

Aldri før hadde norsk steinindustri fått en så stor ordre.

Speer etablerte fraktrederi

– For å transportere de enorme granittmengdene, opprettet tyskerne en egen transportflåte og egne verft i Berlin og Wismar.

Riksantikvar Jørn Holme fredet steinbruddet på Store Råholmen utenfor Kråkerøy i Fredrikstad

– Ukultur, er også kultur, sier Riksantikvar Jørn Holme etter at han fredet steinbruddet på Store Råholmen. Her ble det hugget granitt som skulle brukes i den planlagte triumfbuen i Berlin

Foto: Jan Henrik Ihlebæk

De skulle bygge 1000 lektere med en lasteevne på 500 tonn hver. I Sandefjord etablerte Albert Speer et eget rederi og en sjømannsskole som skulle organisere transporten av steinen til Berlin, via Nederland.

– Blant de steinfirmaene som fikk oppdrag, var Folden Stenindustri A/S, som begynte å ta ut stein til monumentet blant annet på Store Råholmen, forteller Klavestad.

Riksantikvar Jørn Holme er oppriktig glad for at fredningsprosessen er kommet til veis ende.

– Ukultur er også kultur

Riksantikvaren mener Krigens kulturminner også er en del av vår historie.

Germania (Berlin) slik Hitler og Aølbert Speer så det for seg

Denne modellen av verdenshovedstaden Germania, ble brukt under innspillingen av filmen Der Untergang. Triumfbuen i forgrunnen.

Foto: MUSEUM/NRKP2

– Vi må ikke fjerne sporene etter nazistenes herjinger i Norge. Det er viktig at våre etterkommere får anledning til å se dette kulturhistoriske stedet i framtiden. Minner om ukultur, er også kultur, sier Jørn Holme.

Den eneste granitten som virkelig kom til Berlin var to blokker – en med rødlig granitt fra vestsiden av Oslofjorden og en fra Østfold. Blokkene skal ha stått utenfor Alberts Speers kontor. Begge er forsvunnet.