NRK Meny
Normal

Historisk voldtektsdom kan bli gjort om

Tre unge gutter ble i fjor dømt til ungdomsstraff for voldtekt i Moss tingrett. Nå skal lagmannsretten vurdere om de to eldste likevel bør i fengsel.

Rettssak i Moss tingrett

Saken mot de tre ble behandlet av Moss tingrett i november i fjor.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Påtalemyndigheten anket dommen fra Moss tingrett for to av de tre som ble dømt til ungdomsstraff. I neste uke blir ankesaken behandlet av Borgarting lagmannsrett i Fredrikstad.

– Det er kun straffeutmålingen for de to eldste som skal behandles av retten nå, sier statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir.

Voldtekten ble filmet

I september 2013 ble en da 15 år gammel jente voldtatt hjemme hos den eldste av de tre tiltalte i Moss. Jenta var så beruset at hun var ute av stand til å motsette seg det som skjedde. Det hele ble filmet med mobiltelefoner.

Da saken var oppe for tingretten i Moss i november i fjor erkjente to av guttene, som nå er 17 og 18 år gamle, straffskyld etter tiltalen. Den tredje, som nå er 16 år gammel, innrømmet at han hadde vært til stede og filmet det som skjedde. Han innrømmet de faktiske forhold, men erkjente seg ikke skyldig etter tiltalen.

La ned påstand om fengsel

Statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir

Statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir understreker at lagmannsretten bare skal vurdere straffeutmålingen for to av de tre guttene.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Under tingrettssaken i Moss la aktor, statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir, ned påstand om at de to eldste skulle dømmes til fengselsstraffer, mens den yngste skulle dømmes til ungdomsstraff. Ungdomsstraff er en ny reaksjon mot yngre lovbrytere som ble tatt i bruk fra juli i fjor.

Moss tingrett dømte alle de tre guttene til tre års ungdomsstraff. Dersom vilkårene for straffen ble brutt, risikerte de tre år i fengsel.

Aktor ønsket fengsel i fire og et halvt år for den eldste av de tre, men foreslo at to år av straffen skulle gjøres betinget med en prøvetid på fire og et halvt år. For gutten som nå er 17 år la hun ned påstand om fire års fengsel, hvorav halvparten betinget med en prøvetid på fire år. For den yngste la hun ned påstand om ungdomsstraff med gjennomføringstid på tre år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fryktet spredning

    Sarpsborg Brannvesen driver nå med etterslukning etter at det brant i en campingvogn på Bådstangen i Trøsken. Det hadde tatt noe fyr i skogen rundt, men det er nå slukket, ifølge alarmsentralen.

  • Kuttskader i magen

    Politiet meldte i natt at de rykket ut med store politistyrker til Mysen etter at ei dame ble funnet med kuttskader i magen på en bensinstasjon. Kvinnen ble fløyet til Ullevål, hvor hun er til behandling. Kun overfladiske skader. Politiet melder at de har sikret gode spor fra stedet og har avsluttet den operative politinnsatsen på stedet.