NRK Meny
Normal

Het debatt om fylkeskommunen skal bestå

Rødt ønsker at fylkeskommunen skal få flere oppgaver, mens Høyre vil legge den helt ned. Hør debatten her.

Debatt mellom Bengt Morten Wenstøb (H) og Eirik Tveiten (R)

Høyres Bengt Morten Wenstøb og Eirik Tveiten fra Rødt har debattert fylkeskommunen i NRK Østfolds ettermiddagsending.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Spørsmålet om fylkeskommunen skal bestå eller ikke har blitt diskutert i mange år, og frontene står hardt mot hverandre.

Partiene Høyre og Rødt møttes onsdag for å debattere saken i NRK Østfolds ettermiddagsending «Etter to – før fem».

– Vi mener det er på tide å modernisere offentlig forvaltning, og vi mener at to forvaltningsnivåer er nok. Vi ønsker å styrke selvstyret i kommunen, og da tror vi det er mye viktigere å ha sterke og robuste kommuner, og ett statlig nivå, sier Bengt Morten Wenstøb, Østfold Høyre.

Partiet har jobbet for å legge ned fylkeskommunen i mange år, men foreløpig uten resultater.

– Det har noe med å ha politisk makt til å gjennomføre. Men nå er vi i en situasjon der det ser ut som at det kan bli borgerlig flertall, sier Wenstøb.

– For Høyre har dette vært en viktig sak i mange år, og det er viktig å si at de oppgavene som fylkeskommunen hadde tidigere, de er litt endret i forhold til hvordan det er nå, fortsetter han.

(Teksten fortsetter under bildet.)

Fylkeshuset i Østfold

Spørsmålet om fylkeskommunen skal bestå eller ikke har blitt diskutert i mange år.

Foto: NRK

– Mer demokrati

Eirik Tveiten fra Rødt ønsker det stikk motsatte. De vil heller gi fylkeskommunen flere oppgaver.

– For eksempel modellen med helseforetak, der man flytter sykehusene ut av fylkeskommunen, mener vi vil være et feilgrep. Flest mulig av de offentlige oppgavene på det nivået bør ligge under folkevalgt styring, og ikke drives som butikk, sier han.

– Men jeg forstår jo også Høyre. De vil tvangssammenslå ulike kommuner, så det blir flere store kommuner i fylket vårt. Da behøves ikke det mellomnivået som kalles fylkeskommunen.

Tveit ønsker å gi fylkeskommunen flere oppgaver fordi det er folkevalgt.

– Jeg tror ikke på markedet på samme måte som Høyre, som tror at om vi bare får markedet til å drive med ting, blir det veldig bra. Jeg vil ha sterkere folkevalgt styring, jeg vil at de som sitter og styrer skal stå ansvarlige overfor velgerne.

– Jeg vil ha mer demokrati, mens min motpart her tror markedet vil løse det meste, sier Tveiten.

Ønsker mindre byråkrati

Høyres Wenstøb er enig i at det er viktig å styrke det kommunale selvstyre.

– Den makten som ligger i kommunen skal selvfølgelig ligge hos politikerne som nå. Men det Eirik Tveiten gjør, som kanskje er en vesentlig forskjell mellom Høyres måte å tenke på, er at de vil reversere oppgaver som allerede er tatt ut av fylkeskommunen nærmest for å lage en fylkeskommune, fordi man ønsker å lage det, sier han.

Høyre mener heller at mange av fylkeskommunens ansvarsområder bør legges til statlig nivå eller kommunalt nivå.

– Men det viktigste er at vi ønsker at det ikke skal bli for mye byråkrati. Vi ønsker heller en vekst i tjenesteyting, sier Wenstøb.

Hør hele debatten her:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.

  • Tatt i 178 km/t i 90-sone

    Politiet har anmeldt og beslaglagt førerkortet til en sjåfør i 40-årene ved Hærland i Eidsberg. Politiet gjennomførte en snittmåling på E18 og føreren ble målt til 178 km/t i en 90-sone.