Normal

Her var det 19 varmegrader i fjor

Til tross for en kaldt møte med våren, har «værnerden» Kåre Tangen tro på en varm sommer.

Kåre Tangen

Kåre Tangen måler, registrerer og loggfører været fra en hjemmesnekret værstasjon i Halden.

Foto: Magnus Brenna Lund / NRK

I fjor gikk mange av oss i t-skjorte på denne tiden. Vi kan bare glemme å komme opp i de temperaturene i år.

– Nå er det cirka fire kuldegrader, denne måneden har vært den nest kaldeste jeg har målt noen gang!

Kåre Tangen er vel det man kan kalde en «værnerd».

Han følger med på været fra den hjemmesnekrede værstasjonen sin i Halden hver eneste dag. Måler, registrerer og loggfører.

– 2006 var enda kaldere

Den 27. mars i fjor var det 19,2 varmegrader på ved værstasjonen til Kåre Tangen.

– Det er den varmeste temperaturen jeg har målt i mars noen gang. Veldig uvanlig, det pleier ikke å være noe særlig mer enn 10–12 grader på den tiden, sier Tangen.

Det er definitivt ikke tilfellet i år. I fjor var det så å si bare varmegrader i hele mars, med fem og en halv varmegrad i snitt.

I år har gjennomsnittet ligget på minus to og en halv grad.

– I 2006 var det enda kaldere, men da var det mye snø, så jeg tror egentlig det er det folk husker, sier Tangen.

– Kan tyde på en bra sommer

I år er det mange som fremdeles tyr til strømpebukse og lue, i fjor gikk flere av oss i t-skjorte på denne tiden. Men er du lei av «drittvær» kan det tenkes at du får et plaster på såret senere i år.

– Hvis vi sammenligner med 2006, som var et veldig likt år temperaturmessig, kan mye tyde på at vi får en bra sommer, sier Tangen.

– Da var det kaldt i mars og april, normalt i mai, og så ble det veldig varmt i juni, juli og august. Men vi får se, sier Tangen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stort alkoholsalg i Värmland

    Det selges årlig nesten 10 liter ren alkohol pr. innbygger i Värmland, nabofylket til Østold. Dette er en halv gang over landsgjennomsnittet, melder Sveriges Radio Värmland. Tallene forklares med mye turisme og ikke minst nordmennenes grensehandel.

  • Stopper byggeplaner i Sarpsborg

    Planene om å sette opp ett fire-etasjes bygg i gågata i Sarpsborg blir stoppet av fylkesmannen. Sarpsborgs politikere hadde gitt dispensasjon til å sette opp bygget i et trehusmiljø fra 1800-tallet. Disse byggene er gitt verneverdi av kommunen og står på en liste hos Riksantikvaren. Fylkesmannen mener de ikke kunne gi dispensasjon, fordi det strider med sentrumsplanen for Sarpsborg kommune.