NRK Meny
Normal

Her merkes ørneungen mens foreldrene følger vaktsomt med

Fiskeørnen legger mange mil bak seg i løpet av et år, og nå vil biologer feste satellittsendere på ørnene for å finnet ut hvor langt de flyr.

Jan Ingar Båtvik holder en en ørnungene

Biologer fra Høgskolen i Østfold merker ørner for å holde oversikt over dem. Her holder Jan Ingar Båtvk en ørnunge som ringmerkes.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Mammaørnen sirkler over reviret, for å passe på sine små. Samtidig gjør biologen Rune Aae seg klar til å undersøke reiret høyt oppe i treet.

Rune Aae på vei opp treet til ørneredet

Biologen Rune Aae må klarte opp til ørneredet for å få tak i ungene som ikke har lært å fly enda.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Vi har cirka 66 revir som vi har sånn tålelig kontroll på. Det er ikke alle som er aktive hvert år, og noen reder detter ned, kanskje partneren dør eller begge dør. Da må det dannes et nytt par på stedet. Men cirka 66 revir har vi, forteller han.

Fiskeørnen legger mange mil bak seg i løpet av et år, og de voksne fuglene skal merkes med en satellittsender slik at biologene vet hvor de befinner seg.

– Vi har merket ørn fra Boksjø tidligere. Der har de flydd helt til Gambia. Hannen som var merket ble skadd i Nigeria, antagelig på vei til Kamerun.

– Vi har også merket to unger hvorav en tro til Chad og en dro til Burkina Faso. Så det er langt de her skal dra, sier Aae.

 • Se video:
  Fiskeørnen legger mange mil bak seg i løpet av et år, og nå vil biologer feste satellittsendere på ørnene for å finnet ut hvor langt de flyr.

  Foto/redigering: Sanne Juliane Hansson Lier.


Flest fiskeørn i Østfold

I dette reiret i Fredrikstadmarka finner biologene to unger, som ennå ikke er store nok til å merkes med satellittsender. Derfor blir de i stedet registrert med en metallring.

Fiskeørn
Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Når man driver med rovfugl er det som regel slik at det er klørne som er nifse, og det er dem du må passe deg for, for de er veldig skarpe, sier biologen Jan Ingar Båtvik, mens han fester en liten ring rundt beinet på ørneungen.

Senere skal foreldrene fanges og satellittmerkes, før de får fly videre.

Fiskeørnen kan bli opp til 60 centimeter lang og kan ha et vingespenn på 170 centimeter. Ingen andre fylker har like mange fiskeørner som Østfold.

– Det betyr at det er et fylke med mange ferskvann og tilgang på mat for disse ørnene. Det må det være, ellers hadde det ikke vært en så tett bestand, sier Båtvik.

Han forteller at ørnen er spredd over hel fylket.

– Noen er kystnære og fisker i sjøen, mens andre igjen holder seg til ferskvann. Fiskeørnen er en karakterart for veldig mange skogsområder med holmer og skjær ute i innsjøene.

Trygt tilbake i reiret

Ifølge Båtvik var det i siste liten de fikk merket de to ungene i reiret på Rolvsøy.

ØRneredet høyt oppe i et tre

Slik ser ørnereiret ut fra bakken.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Disse her har nå full lengde som er borti 1,70 meter i vingespenn. De er nok ikke fult utfjæret enda, men det begynner å bli slik at de er i stand til å fly. Hadde vi ventet en uke til hadde reiret vært tomt. De er ikke noe særlig mindre enn en fullvoksen, men de er nok litt magrere, sier han.

Etter at ungene er ringmerket plasseres de trygt tilbake i reiret.

Og ekspertene har følgende råd dersom vanlige turgåere kommer over et ørnerede.

– Vi anbefaler folk som opplever rovfuglreir om å ta kontakt med et fuglemiljø, kanskje også grunneier, så reiret får fred og folk holder seg unna, sier Båtvik.
SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Grønt skifte i norsk industri

  Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen iverksetter nå et tiltak han kaller "Prosess 21" som skal bidra til et grønt skifte i norsk industri. Han mener industrien må være med på å løse klima- og miljøproblemene våre. Norge har allerede i dag noen av verdens mest miljøvennlige industribedrifter, blant annet Borregaard i Sarpsborg sier ministeren. I dag fikk ministeren se hvilke miljøvennlige tiltak bedriften tar i bruk i det daglige arbeidet.

 • Ny smuglertrend mener tollerne

  Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.